Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Ľubovniansky hrad sprístupnia aj pre nepočujúcich

Na snímke turisti prichádzajú po ceste k Ľubovnianskemu hradu počas otvorenia letnej turistickej sezóny na hrade a skanzene v Starej Ľubovni 5. mája 2013. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Prvú oficiálnu prehliadku hradu Ľubovňa absolvuje v spomínaný deň 45 detí zo Spojenej Internátnej školy Pavla Sabadoša v Prešove pre nepočujúcich.

Stará Ľubovňa 10. novembra (TASR) - Ľubovnianske múzeum - hrad - kultúrna inštitúcia Prešovského samosprávneho kraja, sprístupní 11. novembra 2013 o 11.00 h hrad Ľubovňa nepočujúcim. Podporovateľmi tejto myšlienky sú Ministerstvo kultúry SR a Spojená internátna škola Pavla Sabadoša v Prešove.

„Sprístupnenie hradu nepočujúcim spočíva vo využívaní moderných technológií umožňujúcich uloženie videozáznamu obsahujúceho prerozprávaný sprievodný text do posunkovej reči. Virtuálny záznam si návštevníci budú môcť stiahnuť pomocou aplikácie v mobilnom telefóne, ktorá umožňuje čítanie QR kódov,“ informoval riaditeľ múzea Dalibor Mikulík. Dodal, že výroba virtuálnych sprievodných textov bola finančne podporená za pomoci dotačného systému 2013 Ministerstva kultúry Slovenskej republiky.

„Pre návštevníkov bez potrebného technického zabezpečenia je pripravených 5 tabletov na bezplatné zapožičanie, prednastavených na jednoduché používanie,“ zdôraznil Mikulík.

Priestor na realizáciu dostali aj študenti Spojenej Internátnej školy Pavla Sabadoša v Prešove pre nepočujúcich, ktorí sa zhostili úlohy tlmočníkov. Pod vedením pedagógov tlmočili do posunkovej reči odborné texty a vytvárali novotvary v posunkovej reči.

Prvú oficiálnu prehliadku hradu Ľubovňa absolvuje v spomínaný deň 45 detí zo Spojenej Internátnej školy Pavla Sabadoša v Prešove pre nepočujúcich.