Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Nová kniha o Ľudovítovi Štúrovi prezrádza, s kým sa chcel oženiť

Ľudovít Štúr Foto: Archív TASR - fotoreprodukcia

Chybne prezentovanú legendu vzťahu jednej z našich najvýznamnejších osobností s Adelou Ostrolúckou uvádza autorka knihy na správnu mieru.

Bratislava 1. januára (TASR) – Kniha Ľudovít Štúr – život a pamätné miesta je prvou publikáciou edície Osobnosti Slovenska, s ktorou prichádza bratislavské vydavateľstvo Dajama.

Vyšla pri príležitosti 200. výročia Štúrovho narodenia. O význame tejto osobnosti svedčí vyhlásenie roka 2015 vládou SR za rok Ľudovíta Štúra. Prestíž 200. výročiu dodáva aj jeho zaradenie do zoznamu výročí UNESCO.

"Kniha predstavuje Štúra predovšetkým ako človeka so všetkými dobrými, možno aj kontraproduktívnymi vlastnosťami. Ako človeka, ktorý miluje všetko slovenské, mal rád ľudí, pokrok, bojoval za správne veci, aj keď nemal vôbec jednoduchý život. Autorka sa venuje i jeho najväčšej životnej láske Marii Pospíšilovej a dáva na správnu mieru často chybne prezentovanú legendu jeho vzťahu s Adelou Ostrolúckou," povedal pre TASR editor knihy Daniel Kollár.

Podľa Kollára je Ľudovít Štúr (1815-1856) jedna z najvýznamnejších osobností našej histórie a kultúry. Autorka knihy Beáta Mihalkovičová všestranne približuje Štúrov život, jeho záľuby, pedagogické, národné, politické aj iné pôsobenie. Predstavuje tiež obce a mestá, v ktorých pôsobil, ako aj jednotlivých členov jeho rodiny.

Čitateľ sa dozvie, ktorý šľachtický rod výrazne ovplyvnil život rodiny Štúrovcov, čomu sa Ľudovít venoval v detstve i neskôr, že aspoň raz za týždeň chodil do prírody, kedy a prečo opustil rodný dom v Uhrovci, ktorý bol aj školou. Takmer 20 rokov pôsobil v Bratislave, kde na Evanjelickom lýceu zadarmo študovali nemajetní študenti. Na tejto škole, kde prednášal, vznikla aj Spoločnosť česko-slovenská, ktorej sa stal najvyšším predstaviteľom. Po zákaze spoločnosti jej činnosť Štúr previedol na Slovanský ústav, ktorý založil (1837). O šesť rokov neskôr mu zakázali na lýceu učiť, dokonca ho vyhlásili za nežiaducu osobu. Kniha uvádza, kde všade v Bratislave býval, z čoho žil, ako prežíval voľný čas i čo bolo impulzom vzniku slovenskej turistiky.

Pripomína tiež udalosti a miesta, ktoré v Štúrovom živote zohrali rozhodujúcu úlohu. Pôsobil i v zahraničných mestách Györ, Praha, Halle, Viedeň a Hradec Králové, kde ho očarila Marie Pospíšilová, s ktorou prekvapujúco uvažoval o manželstve. Často chodil po Slovensku a pobýval v rôznych častiach, od Bratislavy až po Košice. Nechýbal ani na tatranskom vrchole Kriváň. Popri iných aktivitách v slobodnom kráľovskom meste Modra bol členom poľovníckeho spolku. Dva dni pred Vianocami 1855 sa mu prechádzka s puškou stala osudnou, keď sa náhodne postrelil, čo mu po niekoľkých týždňoch spôsobilo smrť.

Okrem dobových fotografií, rukopisov či máp obsahuje kniha Štúrove básne, jeho zachované osobné veci, ako aj súčasné fotografie jeho pôsobísk a pamätníkov.