Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Úspešný slovenský výtvarník Luka Brase má v Bratislave výstavu

Luka Brase Foto: Facebook

Voľne prístupná výstava potrvá niekoľko mesiacov. Umelec mal zatiaľ viac výstav v zahraničí a možnosť prezentovať sa doma hodnotí pozitívne.

Bratislava 26. januára (TASR) – Veľkoplošné obrazy a ďalšie závesné diela vystavuje slovenský umelec Luka Brase v bratislavskej galérii budovy BBC 1 Plus. Medzi nimi je jeho najväčšie dielo s názvom Timegoes by s rozmermi 13 x 2 metre, ktoré je poskladané z perokresieb a malieb, čím autor chcel vytvoriť nové vnímanie línií.

Prízemné priestory prvej zelenej administratívnej budovy v Bratislave podľa lízingového riaditeľa BBC 1 Plus Radovana Miháleka radi spestrujú obrazmi. Po predošlej výstave, v rámci ktorej sa prostredníctvom projektu Ekológia očami detí prezentovali práce školákov, nasleduje výstava diel talentovaného umelca Luku Braseho, známeho aj v zahraničí.

"Naším prvoradým cieľom je poukázať na dôležitosť ekologického životného štýlu. O tom svedčia rôzne nami organizované podujatia na podporu zdravého spôsobu života, zriadenie Šport baru či požičovne bicyklov aj prístreška pre ne. Máme za to, že človek sa cíti zdravo nielen vtedy, ak sa stará o svoje telo, ale ak ulahodí aj oku a duši. Preto sme začali využívať priestory prízemia na predstavenie umeleckých diel," zdôvodňuje Mihálek.

Voľne prístupná výstava potrvá niekoľko mesiacov. Na nej mladý autor prezentuje výber z tvorby - kresby, akvarely a pestrofarebné obrazy namaľované svetlými farbami. Zatiaľ mal viac výstav v zahraničí a možnosť prezentovať sa doma hodnotí pozitívne.

"Mám pocit, že sme sa ako krajina posunuli výrazne vpred, čo prináša aj oveľa profesionálnejšie zázemie pre prezentácie a výstavy výtvarníkov, vďaka čomu sa stierajú zásadné rozdiely medzi Slovenskom a zahraničím. Neustále sme však na ceste, ktorá bude cez vnímavé a kreatívne napredovanie aj spoločným cieľom," konštatuje 31-ročný rodák z Dolného Kubína Lukáš Brašeň.

Po Škole úžitkového výtvarníctva v Ružomberku študoval na Akadémii umení v Banskej Bystrici v ateliéri Igora Bencu. Umelecké meno Luka Brase si zvolil pre ľahšie presadenie sa v zahraničí. Jeho zámer sa mu plní a v zahraničí jeho diela úspešne zastupuje DE Galéria v Haagu (Holandsko). Má za sebou 11 samostatných a 13 skupinových výstav v Belgicku, Holandsku, Rakúsku, Nemecku, Írsku, Veľkej Británii a na Slovensku. Okrem maľby sa venuje kresbe, koláži, grafike, fotografii, knižnej ilustrácii a tvorbe cover obalov na CD nosiče. Vytvoril a prevádzkuje celosvetovo otvorenú umeleckú platformu s názvom 322d. Jeho diela sú u súkromných zberateľov umenia v mnohých krajinách.