Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Kultúra

Lumiere oslávi narodeniny projekciou oscarového filmu Lovec jeleňov

Na archívnej snímke vstup do kina Lumiere. Foto: TASR - Pavol Zachar

V cykle Reštaurovaná klasika Kino Lumiere uvádza kultové filmy v reštaurovanej podobe.

Bratislava 31. augusta (TASR) – Bratislavské Kino Lumiere pri príležitosti 11. výročia znovuotvorenia uvedie oscarový film Lovec jeleňov. Film sa premietne v cykle Reštaurovaná klasika v troch projekciách. Prvá bude v piatok (2. 9.) o 19.00 h. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu (SFÚ) Simona Nôtová.

Priblížila, že Lovec jeleňov zobrazuje vojnové a povojnové osudy troch priateľov, vášnivých lovcov pochádzajúcich z ruskej emigrantskej komunity z malého oceliarskeho mesta v Pensylvánii. "Popisuje otras, akým v dôsledku vojny vo Vietname prešla väčšina americkej verejnosti," uviedol český filmový teoretik Luboš Ptáček. Nôtová spresnila, že film získal päť Oscarov vrátane toho za najlepší film.

V cykle Reštaurovaná klasika Kino Lumiere uvádza kultové filmy v reštaurovanej podobe. "Ide zväčša o unikátne projekcie, ktoré sa v kinách premietajú len mimoriadne alebo veľmi krátky čas," podotkla Nôtová. Film Lovec jeleňov v reštaurovanej podobe sa bude premietať v piatok 2. septembra, v sobotu 10. septembra a tiež v pondelok (12. 9.).