Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

M. MAĎARIČ: Fond na podporu umenia bude prelomom v slovenskej kultúre

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič počas diskusie na pracovnom workshope o návrhu Akčného plánu Stratégie rozvoja kultúry Foto: TASR/Martin Baumann

Vytvorenie nového Fondu na podporu umenia v budúcom roku bude podľa ministra kultúry Mareka Maďariča prelomom v slovenskej kultúre.

Bratislava 30. decembra (TASR) – Vytvorenie nového Fondu na podporu umenia v budúcom roku bude podľa ministra kultúry Mareka Maďariča prelomom v slovenskej kultúre. "Táto verejnoprávna inštitúcia bude veľkým objemom peňazí podporovať širokú škálu kultúrnych oblastí," priblížil v rozhovore pre TASR.

V prvej polovici budúceho roka začne fungovať jeho rada, dozorná komisia, riaditeľ a pripravia sa dotačné výzvy pre rok 2016. Momentálne sa hľadá priestor, v ktorom bude fond pôsobiť. Na projekty rozdelí dotácie, ktoré budú pochádzať nielen z rozpočtu MK vo výške 10 miliónov eur, ale aj z osobitného príspevku z odvodov prevádzkovateľov hazardných hier, ktorí ich uhradia do štátneho rozpočtu. Malo by ísť o ďalších 10 miliónov eur.

Hoci sa ministerstvo v tejto súvislosti pripravuje na zmenu svojho dotačného systému, naďalej bude podporovať obnovu hradných ruín a zámockých parkov. V tomto roku išlo na 38 projektov 640.644 eur a do prác sa zapojilo 449 uchádzačov o zamestnanie. MK na tom spolupracuje s rezortom práce. Zmluva je uzatvorená do roku 2016.

Prioritou budúceho roka v legislatívnej oblasti je podľa Maďariča autorský zákon. Koncom roka bol návrh zákona predložený do medzirezortného pripomienkového konania.

Za dôležité rovnako považuje prípravu podkladov na čerpanie európskych fondov Prioritnej osi 3 s názvom Mobilizácia kreatívneho potenciálu v regiónoch, ktorá spadá pod Integrovaný regionálny operačný program (IROP). Stratégia rozvoja kreatívneho priemyslu je už hotová a do prvého polroka by mal byť vypracovaný aj akčný plán jej naplnenia. "Čiže náš koncept sa stretne s disponibilnými zdrojmi, ktoré by sa v budúcom programovacom období mali čerpať," dodal minister.

Slovensko môže najbližších sedem rokov využiť z eurofondov na oblasť kultúry približne 200 miliónov eur. Vytvára sa tu tiež priestor na obnovu niektorých národných kultúrnych pamiatok v prípade, ak tam budú fungovať také prvky, ktoré patria pod kreatívny priemysel. Takto by sa mohli napríklad zrekonštruovať Hurbanove kasárne. Tie majú byť multifunkčným centrom s priestorom pre dizajnérsku činnosť či tvorbu módnych návrhárov.

Budúci rok vláda vyhlásila za rok Ľudovíta Štúra, keďže uplynie 200 rokov od jeho narodenia. V tejto súvislosti pripravuje MK množstvo podujatí, pričom sa pustilo do opravy Múzea Ľudovíta Štúra v Modre, na čo použije 500.000 eur.

Maďarič vyzdvihol aj projekt vzniku múzea holokaustu v bývalom koncentračnom tábore v Seredi, ktoré má byť otvorené koncom budúceho roka. Spomenul rozbehnutú opravu kaštieľa v Budmericiach, ktorý bude ako účelové zariadenie ministerstva ponúkať kultúrnej obci priestor na tvorivé pobyty.

"Veľmi dôležitou investičnou prioritou, a to nielen pre kultúru, je rekonštrukcia kasína v Redute, ktorá bude jedným z kľúčových priestorov pre podujatia v rámci slovenského predsedníctva v EÚ," priblížil. Ministerstvu sa podarilo na tento účel získať 3,41 milióna eur, pričom práce majú začať tak, aby sa stihli ukončiť v prvom polroku 2016.