Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

M. ROTTROVÁ: August 1968 aj november 1989 sa majú stále pripomínať

Marie Rottrová Foto: TASR/Branislav Račko

Spolu s Václavom Neckářom a skupinou Fragile vystúpila na piatkom koncerte Pocta slobode na Devíne.

Bratislava 21. augusta (TASR) – Koncert Tribute to Freedom – Pocta slobode bol v piatok večer (18.8.) na starobylom bratislavskom hrade Devín poctou 73. výročiu Slovenského národného povstania, 49. výročiu okupácie Československa vojskami Varšavskej zmluvy a 28. výročiu pádu Železnej opony. Na koncerte vystúpila trojica významných umelcov československej a slovenskej kultúrnej scény, speváci Marie Rottrová, Václav Neckář a skupina Fragile.



„Bola to pre mňa pocta, na Devíne som bola prvýkrát a až tu som sa dozvedela, aký je to koncert. Potešilo ma to, pretože tieto veci sa majú pripomínať, hlavne mladým ľuďom, ktorí to nezažili. Prišlo veľmi veľa divákov, je to fajn, prišli, aby si udalosti augusta a novembra pripomenuli,“ povedala pre TASR speváčka Marie Rottrová a dodala: „Ja som v Ostrave za predchádzajúcej éry mala celkom voľnú ruku, nahrávali sme pesničky, ktoré sme chceli. Vrátili mi jeden jediný text Jiřiny Fikejzovej, museli sme zmeniť jedno slovo, úplná blbosť. Zrejme som spievala bezchybný repertoár, pritom som však spievala veľa amerických pesničiek.“

„Mám výborný pocit z tohto koncertu, som veľmi rád, že prišlo toľko ľudí a spievalo si s nami naše pesničky. Doba po Nežnej revolúcii priniesla aj to, že môžeme spievať a hrať to, čo chceme, to je veľmi dobré. Aj počasie bolo fajn, my máme dohodu so svätým Petrom, že keď koncertujeme vonku, tak neprší. Aj dnes to vyšlo,“ uviedol pre TASR Václav Neckář.

Už 45 rokov sprevádza tohto dodnes populárneho speváka skupina Bacily, ktorej vedúcim je mladší brat Jan Neckář. „Bacily sme založili 4. augusta 1971, v ten deň sa narodila aj moja najstaršia dcéra. Je to už veľa rokov, robíme, čo môžeme,“ povedal pre TASR a doplnil: „S mojou manželkou, vtedy študentkou Karlovej univerzity, sme boli v novembrových dňoch 1989 spolu na Národnej triede, kde nás rozháňali. Ďalšie dni sme dali našu aparatúru a mikrofóny Alexandrovi Dubčekovi, Václavovi Havlovi a Marte Kubišovej, aby si po 20 rokoch zaspievala Modlitbu pre Martu. Bolo to na Václavskom námestí na balkóne Melantrichu. Potom sme sa s aparatúrou sťahovali na Letnú. Zaplať Pán Boh, že dnes máme slobodu, mali by sme si ju každopádne udržať, pretože sa ľahko dá stratiť. Letné festivaly nás stále bavia, aj keď ja mám radšej samostatné koncerty.“

„Každá generácia berie udalosti augusta 1968 aj novembra 1989 inak. Aj preto je veľmi dôležité pripomínať udalosti, ktoré sa v našich dejinách udiali, a koncert Pocta slobode je jednou z nich. Sme poctení, že sme na Devíne mohli vystupovať,“ uviedol Branislav Kostka, zakladateľ a šéf skupiny Fragile.

„Prvý koncert Pocta slobode sa uskutočnil v auguste 2009 pri príležitosti 20. výročia pádu Železnej opony. Za tých deväť rokov sa stala z tohto koncertu tradícia, je to prepojenie kultúrneho podujatia s dejinnými udalosťami nášho národa. Tie udalosti je treba pripomínať a možno touto formou ich aj lepšie pochopiť a prijať,“ dodala za organizátorov Jana Vachová z agentúry Abby Art.

V Česku spomínali na udalosti z augusta 1968 a na obete okupácie


Nielen predstavitelia českej politickej scény, ale aj pamätníci vstupu vojsk piatich krajín Varšavskej zmluvy do bývalého Československa v noci z 20. na 21. augusta 1968 si dnes v ČR pripomenuli vtedajšie udalosti.

Tradičná pietna slávnosť sa uskutočnila pred sídlom Českého rozhlasu v Prahe-Vinohradoch, kde predseda Poslaneckej snemovne Parlamentu ČR Jan Hamáček pripomenul význam spoľahlivosti spojencov a statočnosť občanov, ako aj zradu časti vtedajších popredných činiteľov krajiny.

Na obete okupácie sa spomínalo aj na Václavskom námestí v českej metropole, kde z iniciatívy platformy Bez komunistů.cz zazneli mená vtedajších obetí pod sochou sv. Václava.

Informovali o tom tamojšie elektronické médiá.

Už 49. výročie udalostí, ktoré ukončili reformný proces vo vtedajšom Československu pod vedením Alexandra Dubčeka známy pod názvom Pražská jar, si pripomenuli dnes nielen v hlavnom meste ČR, ale aj v ďalších mestách krajiny.

Tak napríklad v priestoroch Českého rozhlasu v Plzni sa uskutočnilo spomienkové stretnutie, ktoré spoločne s hostiteľskou verejnoprávnou inštitúciou pripravil Vojenský spolok rehabilitovaných Armády Českej republiky.

Aj v metropole západných Čiech si však výročie pri pamätnej tabuli pripomenuli miestni občania, ako aj vedúci predstavitelia Plzne a rôznych spoločenských organizácií.

Ako vyplýva z informácií autorov novej knižnej publikácie Okupace 1968 a její oběti, historikov Prokopa Tomeka a Iva Pejčocha, ktorí sa téme venujú dlhodobo, iba do konca roku 1968 prišlo v dôsledku okupácie niekdajšieho Československa o život 137 Čechov a Slovákov. Počas celého pobytu cudzích vojsk v Československu do ich odchodu v roku 1991 zomrelo viac ako 400 ľudí.