Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Maďarič odovzdal štyroch Fénixov na súťaži Kultúrna pamiatka roka 2015

Na snímke zľava Eugen Coplák s manželkou Ľudmilou si prevzali cenu FÉNIX - kultúrna pamiatka roka 2015 za komplexnú obnovu Baníckeho domu v Štiavnických Baniach a vpravo minister kultúry SR Marek Maďarič počas slávnostného vyhlásenia výsledkov súťaže FÉNIX - kultúrna pamiatka roka 2015, 12. decembra 2016 v Bratislave. Foto: TASR - Martin Baumann

U odborníkov i verejnosti bodovala obnovená neologická synagóga v Lučenci.

Bratislava 12. decembra (TASR) – Na slávnostnom odovzdávaní cien v rámci 11. ročníka súťaže Fénix venovanej obnove a reštaurovaniu národnej kultúrnej pamiatky (NKP) v roku 2015 Ministerstvo kultúry (MK) SR dnes odmenilo štyri historické objekty.

Titulom Kultúrna pamiatka roka 2015 sa môžu pýšiť mesto Lučenec za komplexnú obnovu a reštaurovanie neologickej synagógy, obec Dechtice za komplexnú stavebnú obnovu a reštaurovanie rímskokatolíckeho Kostola všetkých svätých. Sochu bájneho Fénixa vytvoreného sochárom Stanislavom Mikušom získali aj Eugen Coplák s manželkou Ľudmilou za komplexnú obnovu Baníckeho domu v Štiavnických Baniach a spoločnosť Kaštieľ Gbeľany za komplexnú stavebnú obnovu a reštaurovanie Majláthovského kaštieľa v Gbeľanoch.

Čestné uznanie v súťaži si odniesol starosta obce Trnavá Hora Pavol Kravec za osobný prínos a výraznú finančnú podporu komplexnej obnovy a kolektív reštaurátorov za precízne prevedené reštaurovanie interiéru rímskokatolíckeho Kostola sv. Jána Nepomuckého v Trnavej Hore, Roman Fečík za osobný prínos a citlivú obnovu meštianskeho domu na Akademickej ulici 15 v Banskej Štiavnici.



Čestné uznanie získal aj Nodari Giorgadze za komplexnú obnovu a reštaurovanie Balassovského kaštieľa v Orlovom a Pavol Kozáčik za osobnú iniciatívu a finančnú podporu komplexnej obnovy a reštaurovania rímskokatolíckeho Kostola Najsvätejšej Trojice v Hornej Lehote.

"Táto súťaž je prestížnou súťažou pre pamiatkárov, vlastníkov kultúrnych pamiatok, reštaurátorov a všetkých odborníkov, ktorí sa na obnovovaní pamiatok podieľajú, a je to aj súťaž, ktorá dvíha smerom nahor štandardy v obnovovaní kultúrnych pamiatok," uviedol v slávnostnom príhovore minister kultúry SR Marek Maďarič a s ohľadom na prácu Pamiatkového fondu upozornil na desiatky, stovky pamiatok, ktoré sa darí zachraňovať a obnovovať.

"Aj táto súťaž má nasvietiť pozornosť na tých, ktorí dokázali prácne nejakú pamiatku zachrániť, obnoviť alebo doslova urobiť z nej skvost," poznamenal šéf kultúrneho rezortu. Ako povedal Maďarič pre TASR, Ministerstvo kultúry SR chce v tomto období klásť zvýšený dôraz práve na obnovu pamiatok.



"Aj preto sa nám podarilo v budúcom roku zvýšiť objem prostriedkov na obnovu pamiatok dvojnásobne na 12 miliónov eur. Takisto plánujeme vypracovať stratégiu obnovy pamiatkového fondu, čo nám pomôže veľmi cieľavedome sa sústreďovať na určité celky, tak aby sme mali v záverečnej fáze dokončené veci a nielen veľa rozpracovaných," doplnil s tým, že ak sa podarí ministerstvu udržať takmer dvojnásobný objem finančných prostriedkov určených na obnovu pamiatok niekoľko rokov, kvalitatívne pohne s obnovou pamiatok na Slovensku.

"A nebudeme mať núdzu o účastníkov takejto súťaže ani o mnohých Fénixov, ktorí stanú z popola," uzavrel Maďarič, ktorý v závere podujatia vyhlásil 12. ročník súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka 2016.



Do súťaže, ktorej poslaním je podporovať zodpovedný prístup vlastníkov NKP a predstaviteľov miest a obcí k ochrane kultúrneho dedičstva Slovenska, sa v tomto roku prihlásilo 15 projektov. Odborná porota z nich do ďalšieho hodnotenia nominovala 11 historických objektov. Cenu Kultúrna pamiatka roka symbolizuje bronzová socha bájneho Fénixa a spolu s ňou dostal každý víťaz finančný šek vo výške 8300 eur.

Popri hlavnej súťaži vyhlásil Slovenský plynárenský priemysel. a. s., spolu s Nadáciou SPP - dlhodobým partnerom dotačného programu Obnovme si svoj dom aj tretí ročník súťaže Najkrajšia obnovená pamiatka. O víťazovi rozhodlo hlasovanie širokej verejnosti na facebookovej stránke spoločnosti. Sošku Like a titul Najkrajšia obnovená pamiatka roka 2015 získalo mesto Lučenec za komplexnú obnovu a reštaurovanie neologickej synagógy v Lučenci. Rozhodlo o tom 3200 hlasujúcich z celkového počtu viac ako 10.000.