Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Maďarič: Návrh rozpočtu MK je v rozpore s programovým vyhlásením vlády

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič prichádza na 118. rokovanie schôdze vlády SR 20. augusta 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Ministerstvo kultúry by malo mať v budúcom roku k dispozícii takmer 173 miliónov eur. Oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu je to takmer o 10 miliónov eur menej.

Bratislava 20. augusta (TASR) - Budúcoročný návrh rozpočtu ministerstva kultúry je v rozpore s programovým vyhlásením vlády. Pre TASR to dnes uviedol šéf rezortu kultúry Marek Maďarič.

V programovom vyhlásení sa uvádza, že vláda si uvedomuje dlhodobý verejný dlh voči kultúre, nedocenenie jej významu a absenciu systémových zmien utvárajúcich adekvátne podmienky na jej rozvoj. "Je potrebná politika, ktorá kultúre nielen prizná spoločenskú dôležitosť, ale jej poskytne aj výraznejšiu podporu. Nejde o oblasť, na ktorej sa dá v nasledujúcich rokoch šetriť," píše sa v ňom.

Ministerstvo kultúry by malo mať v budúcom roku k dispozícii takmer 173 miliónov eur. Oproti schválenému tohtoročnému rozpočtu je to takmer o 10 miliónov eur menej.

Maďarič považuje tento návrh za neprijateľný. Očakáva, že sa toto číslo po rokovaniach s ministrom financií Petrom Kažimírom ešte zmení. "Chcem veriť, že vyrokujeme prijateľný rozpočet, musí to byť podstatne viac ako je tento návrh," priblížil s tým, že takýto škrt je prekvapujúci. S akou výškou rozpočtu by bolo MK spokojné, neprezradil. "Nechcem ísť pred rokovaním s ministerstvom financií do konkrétneho čísla," uzavrel Maďarič.