Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

MAĎARIČ: Elektronická aukcia rekonštrukcie SNG je otázkou týždňov

Marek Maďarič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Cena renovácie galérie sa odhaduje na 48 miliónov eur s DPH.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Na ministerstve kultúry (MK) už skončilo posudzovanie uchádzačov, ktorí sa prihlásili do verejného obstarávania na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie (SNG). V tejto fáze proces kontroluje Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO), ktorému zo zákona prináleží posúdiť prípadné námietky.

"Keď skonštatuje, že je všetko v poriadku, tak môžeme ísť do elektronickej aukcie. Myslím si, že je otázka týždňov, keď ÚVO vysloví verdikt nad týmto obstarávaním. Predpokladám, že mu dá zelenú a pôjdeme do elektronickej aukcie," priblížil pre TASR ďalší postup minister kultúry Marek Maďarič.

Do verejného obstarávania sa prihlásili dvaja záujemcovia.

Stavebný dozor nad rekonštrukciou bude mať spoločnosť SGS Czech Republic z Prahy.

Cena renovácie galérie sa odhaduje na 48 miliónov eur s DPH. Práce by mali trvať tri roky. Ministerstvo má momentálne k dispozícii na finančné krytie rekonštrukcie 13.281.974 eur. Čerpanie zvyšnej nepokrytej sumy je rozdelené na roky 2015 a 2016. Využiť na to chce aj zdroje z eurofondov a Nórskeho finančného mechanizmu.

Opravovať sa bude premostenie, knižnica, amfiteáter, administratívna budova, historická budova Vodných kasární, ktorá má štatút národnej kultúrnej pamiatky. Pribudne novostavba depozitárneho domu, obnoví sa nádvorie, hospodársky dvor, spojovacia ulička aj chodníky.