Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Maďaričovi sa na stálej expozícii Štúra páči hlavne jej interaktivita

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič (prvý zľava) na brífingu počas otvorenia obnovenej expozície Slovenského národného múzea - Múzea Ľudovíta Štúra v Modre 24. novembra 2015. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo do obnovy múzea v Modre a stálej expozície investovalo vyše 440.000 eur.

Modra 24. novembra (TASR) - Predovšetkým interaktivitu ocenil minister kultúry Marek Maďarič na novej stálej expozícii Ľudovíta Štúra vo vynovených priestoroch múzea v Modre.

"Spomenul som si na svoj pocit žiaka, ktorý sa kedysi pozeral na exponáty. Táto expozícia je rádovo kvalitnejšia, ako bola doteraz," poznamenal po jej dnešnom slávnostnom otvorení. Spolu s ním tak urobil tiež riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Viktor Jasaň. Jej súčasťou sú napríklad zvukové nahrávky Štúrových prejavov a básní.

Ako pripomenul minister, rok Ľudovíta Štúra, vyhlásený pri príležitosti 200. výročia jeho narodenia, sa pomaly končí, pričom za symbolické označil to, že jedno zo záverečných podujatí sa koná práve v Modre, kde prežil posledné dni svojho života. Finálny program sa uskutoční v Slovenskom národnom divadle v Bratislave.




Výstava je druhou stálou expozíciou Múzea Ľ. Štúra v Modre počas jeho 50-ročnej existencie. Jej súčasťou je aj pamätná izba, kde prežil posledné tri týždne svojho života.

Návštevníci môžu vidieť i produkty slovenskej centrálnej banky s tematikou Štúra. Ide napríklad o bronzové odliatky víťazného výtvarného návrhu striebornej zberateľskej mince v hodnote 10 eur. Tá bola vydaná pri príležitosti 200. výročia narodenia Štúra. "Bronzový odliatok je niečo výnimočné, väčšina mincí má len sadrové. Ale myslím si, že Štúr by si zaslúžil aj zlatý odliatok," poznamenal guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) Jozef Makúch.

NBS zároveň stojí za pamätnými mincami v nominálnej hodnote dvoch eur. "Rozhodli sme sa vydať takéto mince, aby sme neurobili z Ľudovíta Štúra len exkluzivitu pre zberateľov. Miliónová emisia dvojeurových mincí sa dostane takmer do každej rodiny na Slovensku, čo je náš cieľ," dodal Makúch.

Minister považuje Štúra za ústrednú postava moderných slovenských dejín. "Za svoj relatívne krátky život celou svojou činnosťou stvoril Slovensko a Slovákov ako moderný samostatný politický národ," pripomenul.



Ministerstvo do obnovy múzea v Modre a stálej expozície investovalo vyše 440.000 eur. Práce trvali od júna do 22. októbra. Za ten čas sa opravila štuková výzdoba na fasáde, vymenila elektroinštalácia, svietidlá, omietky, podlahy, vykurovanie. Rovnako sa zrenovovali okná a dvere s kovaním, opravilo schodište a vstupná brána.

Maďarič si myslí, že v dohľadnom čase bude múzeum celkovo obnovené a zrekonštruované. "Keďže je to inštitúcia SNM, treba sa na to pozerať z hľadiska jeho rozpočtu. Ale polovica prác je už ukončená, tak sa na to určite bude hľadieť aj v budúcoročnom rozpočte SNM a bude sa pokračovať," prisľúbil.