Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Kultúra

Speváčka Rihanna bude jedným z ťahákov festivalu Sziget

Speváčka Rihanna Foto: TASR/AP

Podľa spravodajského servera sztarklikk. hu sa už dnes na známy budapeštiansky ostrov nasťahovalo vyše 10.000 návštevníkov, permanentky sú už vypredané.

Budapešť 9. augusta (TASR) - Speváčka a skladateľka Rihanna z Barbadosu bude jedným z ťahákov 24. ročníka festivalu Sziget, ktorý sa začne v stredu 10. augusta na budapeštianskom Starobudínskom ostrove. Podľa spravodajského servera sztarklikk.hu sa už dnes na ostrov nasťahovalo vyše 10.000 návštevníkov, permanentky sú už vypredané.

Javiskovú techniku 28-ročnej Rihanny, ktorá vystúpi v nultý deň festivalu 11. augusta, dopravia 26 kamiónmi, uviedol denník Blikk. Popri Rihanne sa predstavia aj ďalšie hviezdy ako Muse, Sia, David Guetta, Noel Gallagher's High Flying Birds, The Lumineers a iní. Slovensko bude na European Stage reprezentovať kapela Queer Jane.

Hlavný organizátor Károly Gerendai v rozhovore pre denník Népszava dnes uviedol, že usporiadatelia jedného z najväčších festivalov v Európe očakávajú, že vlaňajší rekordný počet 441.000 návštevníkov sa podarí prekonať a že na Sziget príde tentoraz vyše 450.000 ľudí.

Tohtoročný rozpočet festivalu dosahuje 5,5 miliardy forintov (17,7 milióna eur), povedal Gerendai a dodal, že je možné, že dosiahnu zisk. Podujatie, na ktorom čaká návštevníkov vyše 1500 programov, potrvá do 17. augusta.

Najviac hostí príde z Holandska, Veľkej Británie, Francúzska, Talianska, Nemecka a Švajčiarska, ale mnohí už tradične aj zo Slovenska. Z roka na rok stúpa aj počet domácich.

Festival Sziget, ktorý ponúka priestor aj opere, divadlu, cirkusu, múzeám, výtvarníkom, ale aj milovníkom športu, bol v rokoch 2011 a 2014 vyhlásený za najlepší veľký festival v Európe.