Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Majstrovský film Občan Kane bol dielom Orsona Wellesa

Na archívnej snímke z roku 1938 Orson Welles počas vysielania v rozhlasovom štúdiu v New Yorku. Foto: TASR/AP

V legendárnej dráme bola po prvýkrát použitá takzvaná subjektívna kamera.

Kenosha/Bratislava 6. mája (TASR) - Americký filmový režisér, scenárista, producent a herec Orson Welles sa narodil 6. mája pred 100 rokmi.

Nespútaný umelec a priekopník nových filmových postupov sa do svetovej kinematografie zapísal najmä brilantnou drámou Občan Kane (1941). Welles kultový film režíroval, zahral si v ňom hlavnú úlohu a za scenár k nemu získal v roku 1942 Oscara. O nesporných kvalitách významného filmového tvorcu svedčia aj jeho ďalšie snímky Skvelí Ambersonovci (1942), Cudzinec (1946), Dotyk zla (1958) alebo Dáma zo Šanghaja (1947).

Orson Welles sa narodil 6. mája 1915 v meste Kenosha v americkom štáte Wisconsin do rodiny továrnika a vynálezcu Richarda Heada Wellesa a klaviristky Beatrice Ives Wellesovej, známej americkej sufražetky. Budúci oceňovaný filmár bol nadaným dieťaťom, okrem maľovania sa venoval hre na klavír i kúzleniu a iluzionistickým trikom. V mladom veku osirel, ako deväťročný stratil matku a na následky alkoholizmu o pár rokov zomrel aj jeho otec. V roku 1931 sa vtedy šestnásťročný Orson Welles vybral do Európy. Zakotvil v írskom Dubline, kde sa stal hercom divadla Gate Theatre. Po návrate do USA sa na základe výborných kritík, ktoré ho vykresľovali ako talentovaného herca, rozbehla jeho úspešná divadelná kariéra. Wellesovou veľkou inšpiráciou bol slávny dramatik William Shakespeare. Jeho nesmrteľné postavy Tybalta alebo Mercucia stvárnil v úspešných divadelných hrách a v roku 1936 vzbudil pozornosť inscenáciou Macbetha, v ktorej hrali iba herci čiernej pleti.

Na jar roku 1939 podpísal Orson Welles s hollywoodskym filmovým štúdiom RKO zmluvu, ktorá mu zabezpečovala nielen 225-tisíc dolárov, ale aj úplnú tvorivú slobodu. Tá vyústila v roku 1941 do filmu Citizen Kane (Občan Kane, 1941), dodnes považovaného za jeden z najlepších filmov vôbec. V legendárnej dráme, ktorá je príbehom vzostupu a pádu tlačového magnáta Charlesa Fostera Kana v podaní samotného Wellesa, bola po prvýkrát použitá takzvaná subjektívna kamera. Americký filmár majstrovsky využíval hĺbku ostrosti a mnohé scény realizoval bez akéhokoľvek strihu. Z komerčného hľadiska bol však film prepádakom. Prerobil 150-tisíc dolárov a nepomohlo mu ani ocenenie Oscar za scenár (1942). Jeho neúspech vo veľkej miere zapríčinil vtedajší tlačový magnát William Randolph Hearst, ktorému sa nepozdávala podobnosť medzi Kanom ako typickým americkým karieristom a ním.


Zdroj: youtube.com

Aj ďalšie diela Orsona Wellesa nepochybne patria do klenotnice svetovej kinematografie, avšak ani jedno z nich nedosiahlo veľkosť jeho debutu. Filmovým skvostom označili diváci drámu The Magnificent Ambersons (Skvelí Ambersonovci, 1942), kritika jasala nad trilerom The Stranger (Cudzinec, 1946) a nemalý úspech dosiahol aj film The Lady from Shanghai (Dáma zo Šanghaja, 1947), kde si Welles zahral po boku svojej druhej manželky, slávnej herečky Rity Hayworthovej. Hereckú filmografiu všestranného umelca dopĺňajú napríklad aj snímky Moby Dick (Biela veľryba, 1956), Touch of Evil (Dotyk zla, 1958), Waterloo (1970), Catch-22 (Hlava 22, 1970) alebo Treasure Island (Ostrov pokladov, 1972).

Orson Welles zomrel 10. októbra 1985 v americkom Los Angeles. Osudným sa mu stal srdcový záchvat pri písaní poznámok k filmovej scéne, ktorú mal neskôr natočiť. Jeho režijný i herecký prínos filmovému umeniu bol ocenený udelením osobného Oscara v roku 1971.


Zdroje: http://www.csfd.cz, http://www.imdb.com