Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Kultúra

Maliar, kaligraf a pedagóg Nikolaj Feďkovič má 70 rokov

Obraz Nikolaja Feďkoviča, archívne foto Foto: TASR/František Iván

Jeho tvorba očarí premyslenou ľahkosťou a štruktúrou maľby, nezabudnuteľnými príbehmi, šarmom a leskom starého sveta a tiež láskavým humorom a noblesou.

Bratislava 13. mája (TASR) – Jubilujúci maliar, kaligraf a pedagóg Nikolaj Feďkovič sa narodil v Užhorode (dnes Ukrajina) 13. mája 1945. V stredu sa dožíva 70 rokov.

Jeho tvorba očarí premyslenou ľahkosťou a štruktúrou maľby, nezabudnuteľnými príbehmi, šarmom a leskom starého sveta a tiež láskavým humorom a noblesou. Umelec využíva vyvážene abstraktné aj realistické prvky a stvoril si svoj vlastný estetický aj etický kánon. Venuje sa olejomaľbe, kaligrafii a tvorbe objektov.

Inšpiruje ho holandská žánrová maľba 17. storočia - gotická tabuľová maľba - Lipská škola – magický realizmus Wernera Tübke. Do istej miery formovali jeho rukopis aj ikony, preto sa často vracia k technikám písania ikon starých majstrov a zároveň je veľkým obdivovateľom kaligrafie. Používa spôsob maľby kladením vrstiev lazúrových farieb na drevenú dosku alebo plátno.

Nikolaj Feďkovič sa narodil 13. mája 1945 v Užhorode (územie bolo v tom čase súčasťou obnovovaného Československa, dnes je to Ukrajiny). Po pripojení Podkarpatskej Rusi k Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) v roku 1946 sa jeho rodina usadila v Michalovciach. Študoval na Strednej škole umeleckých remesiel v Brne na Morave a roku 1972 absolvoval v českej Prahe štúdium na oddelení užitej maľby Vysokej školy umeleckopriemyslovej a zároveň študoval aj na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU). Je aj absolventom súkromnej maliarskej školy Antala Lucziho.

Počas pražských štúdií sa zaoberal úžitkovou maľbou, inšpiráciu hľadal v holandských maliaroch 17. storočia.

V roku 1976 sa stal pedagógom na Strednej škole umeleckého priemyslu v Košiciach a neskôr aj jej riaditeľom. V roku 1980 na tejto škole založil nový odbor reštaurátorstvo.

V lete roku 1989 odišiel do exilu do Nemeckej spolkovej republiky (NSR). Pôsobil v súkromnej škole Rhein-Sieg Kunst Akademie v Hennefe pri Kolíne nad Rýnom ako súkromný docent v slobodnom povolaní.

Bez ohľadu na krajiny, tok času a režimy, v ktorých žil, Feďkovič vždy kráčal vlastnou cestou i napriek riziku ohrozenia svojej umeleckej kariéry. Dokladom toho je aj štrnásťdielny cyklus Krížová cesta pre gréckokatolícky kostol v Lesnom pri Michalovciach, ktorý namaľoval v 70. rokoch 20. storočia, v období normalizácie u nás.

Jubilujúci Nikolaj Feďkovič získal v roku 2013 Grand Prix cenu za výtvarné umenie v maďarskej Budapešti.