Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Marcela Prousta preslávil román Hľadanie strateného času

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V nedeľu uplynie 145 rokov od narodenia jeho autora Marcela Prousta.

Paríž/Bratislava – 10. júla (TASR) - Román Hľadanie strateného času francúzskeho prozaika Marcela Prousta zaradili významní literárni kritici jednoznačne do stovky najvýznamnejších románov, ktoré boli dodnes napísané. V nedeľu uplynie 145 rokov od narodenia jeho autora Marcela Prousta.

Narodil sa 10. júla 1871 v Auteuil, v 16. parížskom obvode vo Francúzsku. Jeho otec Achille Adrien Proust bol prominentný patológ a epidemiológ, zodpovedný za opatrenia proti šíreniu cholery, autor rozsiahlych kníh z oboru medicíny a hygieny. Matka Jeanne Clémence Weil pochádzala z bohatej židovskej rodiny z Alsaska. Bola vzdelaná a vďaka skvelej znalosti angličtiny pomáhala synovi z prekladmi rôznych diel.

Marcel Proust mal v ôsmych rokoch astmatický záchvat, odvtedy bol považovaný za choré dieťa. Prázdniny trávil v Illiers. Táto dedina, spolu so spomienkami na dom prastrýka v Auteuil, sa stala modelom pre jeho vymyslené mesto Combray, kde sa odohrávajú niektoré dôležité udalosti z cyklu Hľadania strateného času.

V roku 1895 študoval literatúru. Žil intenzívnym spoločenským životom. V tom istom roku bol menovaný za knihovníka v Mazarinovej knižnici. Bola to však formálna funkcia a Proust mal dostatok času na písanie. Proustova tvorba je veľmi komplikovaná, dej je zatlačený do pozadia a prevláda opis nálad, pocitov a úvah. Prelínajú sa tu časové roviny. Pre tento druh literatúry bolo nutné zvoliť formu vnútorného monológu, používal zložitú lyrizovanú vetu, porušoval pravidlá syntaxe.

Aj napriek svojej chorobe bol rok na vojne (1889-1890) v Orléans. Proust bol skrytý homosexuál a jeden z prvých európskych románopiscov, ktorý vo svojich dielach otvorene zobrazoval vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia. Po smrti matky v roku 1905 zdedil značné dedičstvo, ktoré mu vystačilo ako hlavný zdroj financií po zvyšok života. Okrem toho veľa cestoval do zahraničia. Navštívil Taliansko, Holandsko a vo Francúzsku obdivoval krásu starých katedrál.

Jeho zdravie sa zhoršovalo, posledné tri roky života trávil v posteli a dokončoval román iba po nociach. Zomrel 18. novembra 1922 na zápal pľúc v rodnom Paríži, kde je aj pochovaný.

Spisovateľ sa stal laureátom Goncourtovej ceny, ktorú udeľujú od roku 1903 vybranému dielu modernej francúzskej prózy.

V aukčnej sieni Christie's v Londýne v Spojenom kráľovstve vydražili v roku 2000 najvýznamnejší rukopis francúzskeho spisovateľa Marcela Prousta. Väčšina jeho rukopisov, poznámok a strojom písaných dokumentov sa stala majetkom francúzskej Národnej knižnice.