Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Marián Labuda a Vojta Dyk si zahrali Vieweghových anjelov

Scéna z filmu Anjeli Foto: Youtube

Originálny príbeh zo súčasnej Prahy sleduje osudy niekoľkých postáv (Bolek Polívka, Zuzana Kronerová, Ondrej Sokol, Zuzana Bydžovská, Klára Melíšková) počas jedného zásadného dňa v ich živote.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Po mnohomesačnej rekonvalescencii sa český spisovateľ Michal Viewegh postupne vracia medzi svojich literárnych priaznivcov a takmer po dvoch rokoch aj do filmu. Najnovšia filmová adaptácia jeho románu Andělé všedního dne dostala názov Anjeli. Autor ju napísal v roku 2007 ako reakciu na stratu svojho blízkeho a kvôli zdravotnému stavu prenechal konečnú úpravu filmového scenára režisérke Alice Nellis (Revival, Perfect Days).

Originálny príbeh zo súčasnej Prahy sleduje osudy niekoľkých postáv (Bolek Polívka, Zuzana Kronerová, Ondrej Sokol, Zuzana Bydžovská, Klára Melíšková) počas jedného zásadného dňa v ich živote. Na ceste ich sprevádzajú štyria anjeli. Neviditeľných strážcov a svojráznych anjelských pomocníkov stvárnili Marián Labuda, Vojtech Dyk, Eliška Křenková a Vladimír Javorský. Viewegh svojich hrdinov opísal tradične s humorným nadhľadom a rovnako režisérka Alice Nellis opäť dokázala svoj cit pre dramatickú filmovú komédiu.



Technicky náročné, nielen na špeciálne efekty, bolo samotné nakrúcanie filmu, keďže divák na rozdiel od hrdinov príbehu štvoricu anjelov na plátne skutočne vidí, okrem toho pre nich neplatí zemská príťažlivosť. "S kamerou sme často liezli po výškach, po mostoch a pohybovali sa na náhorných plošinách," priblížila nakrúcanie snímky Alice Nellis. Predstaviteľ anjela Jofaniela Vojtech Dyk však nemal ani tak problém s výškami, ako so spoluhráčmi: "Ako anjel som musel dosť mlčať a komentovať situácie iba výrazom, väčšinou vážnym výrazom tváre. Ale zachovajte vážnu tvár, keď máte na pľaci duo Polívka - Labuda. To jednoducho nejde!"

Anjeli sú už deviatym filmom, ktorý vychádza z kníh úspešného českého spisovateľa Michala Viewegha. Čiernu komédiu opäť produkoval slovenský producent Rudolf Biermann, ktorý v posledných rokoch pôsobí najmä v Českej republike a na konte má hneď niekoľko úspešných filmových adaptácií podľa Vieweghových kníh (Účastníci zájazdu, Román pre ženy, Nestyda, Román pre mužov). V slovenských aj českých kinách budú mať Anjeli distribučnú premiéru 9. októbra.