Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Nový album Martina Haricha vznikal v kaplnkách i tatranskej prírode

Na snímke spevák Martin Harich. Foto: TASR/Pavol Zachar

Album dostane aj podobu vinylovej platne a na dnešné pomery netradične aj magnetofónovej kazety.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Martin Harich, jeden z najosobitejších slovenských popových spevákov a skladateľov novej generácie vydáva štvrtý štúdiový album s názvom Mapy. Vyšiel už v elektronickej podobe, ako klasický CD nosič príde do predaja 15. septembra. Počas jesene sa album objaví aj v podobe starých formátov, vinylu a magnetofónovej kazety.

Okrem rovnomennej titulnej piesne charakterizuje celý album práve symbol mapy ako takej, pretože množstvo jednotlivých stôp nahrával Martin na najrôznejších miestach Európy. Sú medzi nimi napríklad príroda Vysokých Tatier, niekoľko kaplniek, telocvičňa či karavan s výhľadom na more.

„Keď je oproti vám masív Vysokých Tatier, máte slobodu času a cítite vzduch čerstvý ako po letnej búrke, máte v srdci oveľa väčšiu pokoru, ako keď stojíte v malej uzatvorenej miestnosti nahrávacieho štúdia a musíte odpočítavať čas, ktorý máte k dispozícii. Samozrejme, že nahrávanie na takýchto miestach má veľa úskalí, ale verím, že výraz a energia, ktorú ľudia počujú v hlase vo chvíli, keď sa cítite naozaj úžasne, nejde nahradiť ani tou najdokonalejšou technikou,“ hovorí o svojom albume Martin.



Výslednú podobu platne a aranžmány skladieb zveril Martin Harich hudobníkovi a producentovi Lukášovi Chromkovi. Do viacerých piesní prispeli svojimi vokálmi speváčky Tina a Sima Martausová, producent Jan Zborovjan či spevák Thom Artway. V jednej z piesní si dokonca zaspieval Martinov mladší bratranec Janko, ktorý má o hudbu veľký záujem.

Album dostane aj podobu vinylovej platne a na dnešné pomery netradične aj magnetofónovej kazety. „Milujem staré formáty a pocit, keď si môžete vziať hudbu doslova do ruky. Zbieram vinyly a k mojej domácej pohode patrí viac gramofón ako internet. To šumenie a praskanie dodáva dnešnej - až príliš dokonalej hudbe - skutočnosť. Jedna z mojich najobľúbenejších piesní na novom albume sa volá Staré gramofóny,“ dodáva Martin.

Album Mapy obsahuje celkom 15 piesní, čo je na dnešnú dobu pomerne vysoké číslo. „Viem, že si málokto vypočuje všetky pesničky naraz, ale chcel som poslucháčom nahradiť to, čo nedostali na ostatnej EP platni.“

Obal albumu tvorí autorský obraz Abbie Puskailer, britskej ilustrátorky žijúcej v Bratislave. Pôvodným zámerom bolo, aby ku každej piesni vznikol samostatný obraz. Túto myšlienku sa nakoniec nepodarilo z časových dôvodov zrealizovať. Súčasťou albumu je sedem obrazov, ktoré charakterizujú piesne Marilyn Monroe, Do neba, Kvapka, Staré gramofóny, Mapy, V neznáme a Páv.

Texty a energia, ktorú Martin do svojich piesní vkladá, sú pre mňa skvelou inšpiráciou. Som rada, že som mohla s Martinom spolupracovať. Myšlienka spojenia obrazov a textov piesní sa mi veľmi páči,“ hovorí Abbie.



Po vydaní albumu sa Martin vydá so svojou kapelou na prvé slovenské klubové turné s názvom Provendios Tour. Uskutoční sa počas októbra a v prvej polovici novembra a bude pozostávať z desiatich zastávok. Začína 5. októbra v Trnave, ďalšími zastávkami budú Banská Bystrica (6. 10.), Nové Mesto nad Váhom (12. 10.), Nitra (13. 10.), Bratislava (14. 10.), Poprad (26. 10.), Liptovský Hrádok (27. 10.), Žilina (28. 10.), Prešov (09. 11.) a Košice (10. 11.).

Informáciu pre TASR poskytol zástupca agentúry MediaBase Filip Vítek.