Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Matica slovenská ponúka kurzy hlaholiky

Ilustračné foto FOTO TASR/Pavol Remiaš

Poslaním akadémie je podľa vyhlásenia pestovať hlaholskú gramotnosť Slovákov.

Bratislava 16. februára (TASR) – Záujemcovia, ktorí by sa chceli naučiť základy hlaholiky a dozvedieť sa viac o jej histórii, sa môžu prihlásiť na kurzy a prednášky v rámci Hlaholskej akadémie Domu Matice slovenskej v Bratislave. Slávnostne ju dnes otvorili v kostole sv. Kríža v Devíne.

"Matica slovenská založením Hlaholskej akadémie chce oživiť hlaholiku a tým postaviť v národe živý pamätník epochálnemu dielu svätého Cyrila a Metoda," prečítal dnes z oficiálneho vyhlásenia Hlaholskej akadémie podpredseda Matice slovenskej Jozef Šimonovič. Poslaním akadémie je podľa vyhlásenia pestovať hlaholskú gramotnosť Slovákov.

Akadémia je otvorená pre všetkých bez ohľadu na ich svetonázor. "Je otvorená ľuďom, ktorých oslovuje odkaz našich prvých učiteľov Konštantína Filozofa a jeho brata Metoda, a ktorí chcú ďalej pokračovať v jeho napĺňaní," dodal Šimonovič. Matica slovenská do akadémie pozýva aj umelcov, učiteľov, ale hlavne mládež.

Prihlášky na kurz hlaholiky možno zasielať na adresu Hlaholská akadémia Domu Matice slovenskej, Grösslingová 23, 812 51 Bratislava alebo mailom na dms.bratislava@matica.sk a do predmetu uviesť Hlaholská akadémia.