Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Matica slovenská si uctí Matúša Dulu

Budova NR SR Foto: TASR/Štefan Puškáš

Nad podujatím prevzal záštitu predseda NR SR Andrej Danko.

Bratislava 28. júna (TASR) - Matica slovenská (MS) pripravuje nadnes v budove Národnej rady Slovenskej republiky (NRSR) spomienkovú akadémiu venovanú štátnikovi Matúšovi Dulovi. Nad podujatím prevzal záštitu predseda NR SR Andrej Danko.

Pri príležitosti 170. výročia Dulovho narodenia a 90. výročia jeho úmrtia organizátori spojili akadémiu s historickým seminárom venovaným jeho živote a dielu. "Matúš Dula sa hlásil k Slovákom v tých najtvrdších časoch maďarizácie, v pohnutých rokoch prenasledovania slovenských politikov zo strany uhorskej štátnej moci. Neváhal riskovať svoju kariéru, keď odvážne obhajoval v súdnych procesoch napríklad aj Vavra Šrobára a Andreja Hlinku," uviedla MS.

Dôležité je podľa predstaviteľov Matice slovenskej aj jeho pôsobenie v rokoch prvej svetovej vojny, keď previedol domácu slovenskú reprezentáciu cez vojnové obdobie. "Stál pri iniciatíve schválenia Martinskej deklarácie z 30. októbra 1918, čo bol základný dokument slovenského oslobodenia od Rakúsko-Uhorska a vzniku prvej Československej republiky v roku 1918. Po prvej svetovej vojne sa stal prvým predsedom Slovenskej národnej rady," dodali.