Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Na veľtrhu v Cannes je veľký záujem o rozprávky a seriály z RTVS

Záber z populárneho rozprávkového seriálu. Foto: youtube.com

Programový riaditeľ RTVS Tibor Búza povedal, že predstavili série Mimi a Líza, Drobci a pripravovaný koprodukčný seriál Websterovci, ktorý RTVS prvýkrát odvysiela počas vianočných sviatkov.

Bratislava/Cannes 19. októbra (TASR) – Najnovšia produkcia hranej i animovanej tvorby z dielne RTVS zaujala na televíznom veľtrhu MIPCOM vo francúzskom Cannes. Podrobnosti pripojil programový riaditeľ RTVS Tibor Búza.

"Z animovaných rozprávok sme predstavili série Mimi a Líza, Drobci a pripravovaný koprodukčný seriál Websterovci, ktorý RTVS prvýkrát odvysiela počas vianočných sviatkov. Hranú tvorbu zastupujú vianočné rozprávky, seriály Kolonáda, Tajné životy. So záujmom sa stretol i trailer k najnovšiemu seriálu Inšpektor Max v hlavnej úlohe s Jurajom Kukurom, ktorý odpremiérujeme na jar 2018," informoval Búza. Upozornil, že prvýkrát ponúka RTVS na veľtrhu aj vlastný formát, ktorý bol vyvinutý na základe úspešnej série pre deti "Trpaslíci".

"Zahraniční vysielatelia prejavili záujem o hrané vianočné rozprávky. Dobové rozprávky z produkcie RTVS budú môcť v ďalších rokoch vidieť napríklad diváci v Poľsku, Maďarsku, Litve či Lotyšsku. Televízia v Slovinsku zaradí do svojho vysielania animovaný seriál Websterovci, Mimi a Lízu a Drobcov,“ priblížil. "Ak všetko dobre pôjde, tak sa nám naše rozprávky podarí umiestniť aj na náročný nemecký trh. Je to veľmi dobrá vizitka pre kreatívne prostredie RTVS,“ konštatoval programový riaditeľ RTVS.

Teší ho aj fakt, že s veľmi priaznivým ohlasom sa stretla tiež historická koprodukčná miniséria Mária Terézia. "Aj preto sa budeme veľmi skoro baviť s našimi partnermi o ďalšej spolupráci," uviedol.

Televízny veľtrh v Cannes RTVS zároveň využíva aj na uzatvorenie kontraktov na nákup špičkových filmov, seriálov či dokumentov. "Začali sme rokovať o viacerých veľmi kvalitných projektoch, ktoré určite zaujmú verejnoprávneho diváka na Slovensku," dodal Búza.

Na veľtrhu MIPCOM (Marché International des Programmes de Communication) sa každoročne stretne celý televízny priemysel od vysielateľov, producentov, distribútorov, nákupcov až po médiá, aby tam prezentovali novinky z najnovších televíznych produkcií.