Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Od začiatku televízneho vysielanie na Slovensku uplynulo 60 rokov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Televízne štúdio Bratislava, ktoré sa stalo súčasťou vtedajšej Československej televízie začalo vysielať 3. novembra 1956.

Bratislava 3. novembra (TASR) - Televízne štúdio Bratislava, ktoré sa stalo súčasťou vtedajšej Československej televízie (ČST) začalo vysielať 3. novembra 1956. Od začiatku samostatného televízneho vysielania na Slovensku tak vo štvrtok 3. novembra uplynie 60 rokov.

Československá televízia (ČST) vznikla 1. mája 1953, kedy spustilo svoje vysielanie Televízne štúdio Praha. Z Bratislavy začalo televízne vysielanie v roku 1956. V tom čase bolo na Slovensku približne 32-tisíc televíznych prijímačov.

Vo večerných hodinách 3. novembra 1956 sa pred vtedajším bratislavským obchodným domom Dunaj zhromaždili ľudia, ktorí sledovali televízor umiestnený vo výklade obchodného domu. Na obrazovke televízora prebiehal priamy prenos z osláv 30. výročia vzniku (3. augusta 1926) rozhlasového vysielania na Slovensku. Priamy prenos osláv z vtedajšieho bratislavského Parku kultúry a oddychu (PKO) sa začal o 19. hodine zaspievaním československej hymny a hymny Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) v podaní Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK). Po hymnách nasledoval program SĽUKu, ktorý uvádzala hlásateľka Hilda Michalíková. Vystúpenie SĽUKu bolo snímané tromi televíznymi kamerami a režisérom bol Július Mazanec. Spolu s televíznym štúdiom prenášal prenos aj vtedajší rozhlas.

Pôvodne sa malo začať vysielať až 7. novembra 1956 pri príležitosti výročia Veľkej októbrovej socialistickej revolúcie (VOSR). Dátum a príležitosť prvého vysielania sa zmenil aj z obáv vtedajších komunistických pohlavárov. Tí sa obávali, že ak by sa z technických príčin prvé pokusné vysielanie nepodarilo, mohlo by to vyznieť ako sabotáž.

Televízne štúdio Bratislava prvé štyri mesiace vysielalo v stredu a v sobotu a neskôr aj v nedeľu. Od novembra 1957 sa vysielalo denne okrem pondelka. Každodenné pravidelné vysielanie sa spustilo v roku 1959, kedy sa začala písať aj história legendárnych bratislavských pondelkov, ktorých súčasťou boli televízne inscenácie. V roku 1962 vzniklo Televízne štúdio ČST Košice a v roku 1966 aj Televízne štúdio ČST Banská Bystrica.

Významný medzník v histórii televízneho vysielania v bývalom Československu je spojený s rokom 1963, kedy sa uskutočnil prvý medzikontinentálny prenos zo zasadnutia Organizácie Spojených národov (OSN) v americkom New Yorku. Prvý farebný prenos sa uskutočnil vo februári 1970. ČST vysielala priamy prenos z majstrovstiev sveta v lyžovaní vo Vysokých Tatrách. Pravidelné farebné vysielanie sa spustilo až v máji 1973.

K zmene koncepcie ČST došlo 4. septembra 1990, keď spoločným federálnym kanálom zostal dovtedajší program F 1, zatiaľ čo 2. program sa rozdelil na dva samostatné vysielacie okruhy: ČTV pre Čechy a Moravu a S 1 pre Slovensko.

Košické regionálne štúdiá Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), archívne foto
Foto: TASR/František Iván


V roku 1991 vznikla zo zákona vtedajšej Slovenskej národnej rady (SNR) Slovenská televízia (STV). Od 1. januára 1993 po vzniku samostatnej Slovenskej republiky (SR) začala STV pravidelne vysielať na dvoch celoštátnych vysielacích okruhoch. V auguste 2008 spustila STV aj tretí športový kanál, ktorého vysielanie trvalo do 30. júna 2011.

Od 1. januára 2011 zahájila svoju činnosť nová verejnoprávna inštitúcia - Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS), ktorá vznikla spojením Slovenského rozhlasu (SRo) a Slovenskej televízie (STV).