Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Kultúra

Deň letectva a kozmonautiky si v Medzeve pripomenuli viacerými akciami

Vo hvezdárni a planetáriu v Medzeve si pripomenuli 12. apríla 2018 svetový deň letectva a kozmonautiky. Na snímke pozorovanie Slnka. Foto: TASR - František Iván

ávštevníci si môžu pozrieť aj stálu minivýstavu meteoritov či výstavu fotografií bleskov.

Medzev 12. apríla (TASR) – Svetový deň letectva a kozmonautiky, ktorý každoročne pripadá na 12. apríla, si vo štvrtok vo Hvezdárni a planetáriu v Medzeve v okrese Košice-okolie pripomenuli viacerými akciami. Podľa slov pracovníčky hvezdárne Oľgy Ballaschovej sú určené pre deti aj dospelých a súčasťou programu, ktorý potrvá do 20.00 h, sú i pozorovania Slnka a Mesiaca.

„Už niekoľko rokov sa nám v rámci tohto dňa podarilo urobiť dni otvorených dverí. Dnes máme možnosť sledovať Slnko na dvoch druhoch ďalekohľadov a rôznych druhoch filtrov, aby deti získali predstavu, ako vyzerá,“ priblížila pracovníčka hvezdárne.

Vo hvezdárni a planetáriu v Medzeve si pripomenuli 12. apríla 2018 svetový deň letectva a kozmonautiky. Na snímke pokusy na tému veda hrou.
Foto: TASR - František Iván

Medzi ďalšie dnešné akcie patria podľa jej slov tvorivé astronomické dielne, prednáška s názvom Keď 85 znamená prvý o lete Vladimíra Remeka do vesmíru či otvorená hodina fyziky Veda hrou, na ktorej si žiaci môžu vyskúšať experimenty z oblasti optiky, energií a vákuovej komory.

„V prednáškovej miestnosti máme inštalovanú výstavu fotografií s podpismi kozmonautov Ivana Bellu a Vladimíra Remeka. Návštevníci si môžu pozrieť aj stálu minivýstavu meteoritov či výstavu fotografií bleskov, prípadne výstavu výtvarných prác žiakov k projektu Vesmír očami detí, ako aj dvojjazyčnú anglicko-slovenskú výstavu o vesmírnom, respektíve slnečnom počasí,“ dodala Ballaschová.

Vo hvezdárni a planetáriu v Medzeve si pripomenuli 12. apríla 2018 svetový deň letectva a kozmonautiky. Na snímke výstava fotografií s originálnymi podpismi Vladimíra Remeka a Ivana Bellu.
Foto: TASR - František Iván

Hvezdáreň v Medzeve má vyše 20-ročnú históriu a od roku 2009 je pracoviskom Kultúrneho centra údolia Bodvy a Rudohoria. Sídli v budove na Štóskej ulici a ročne ju navštívi okolo 5000 návštevníkov.