Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Medzilaborce majú v pláne zrekonštruovať komunitné centrum

Socha Andy Warhola s dáždnikom je už rok dominantou okolia Múzea moderného umenia Andy Warhola v Medzilaborciach. Foto: TASR/Milan Kapusta

Komunitné centrum by v prípade schválenia žiadosti mohlo byť zrekonštruované v roku 2018.

Medzilaborce 20. septembra (TASR) – Medzilaborce majú v pláne zrekonštruovať budovu komunitného centra (KC), ktorá sídli na Zámočníckej ulici. Ide o dvojpodlažnú stavbu s úžitkovou plochou 670 štvorcových metrov. „Chceme požiadať o 250.000 eur na rekonštrukciu vnútorných priestorov, hlavne výmenu okien, podláh, stropov, rozvodov elektrickej energie, vybudovanie tepelného zdroja a kanalizácie,“ uviedol pre TASR primátor mesta Vladislav Višňovský. Mesto by projekt spolufinancovalo sumou približne 13.000 eur.

V budove budú sídliť pracovníci terénnej sociálnej práce a komunitného centra, ktorí zabezpečujú služby prevažne pre ľudí z marginalizovaných rómskych komunít (MRK). Zamestnanci sa budú zameriavať na priamu prácu s komunitou v jej prirodzenom prostredí. Na Zámočníckej ulici, kde KC sídli, žije približne 300 príslušníkov MRK. Mesto by tu chcelo vybudovať aj hygienické centrum a dielne.

Komunitné centrum funguje v Medzilaborciach od roku 2005. Kedysi sídlilo v budove mestského úradu. Po reorganizácii bolo presťahované do bývalých priestorov strojárskeho učilišťa na Ul. zámočnícku. Naposledy radnica realizovala prestavbu KC v minulom roku. Financie v objeme 20.000 eur získala od Ministerstva vnútra SR.

V tom istom areáli by sa mala v budúcnosti nachádzať aj materská škola (MŠ) pre 80 detí prevažne z MRK. Pracovníci KC by mali byť v tom prípade nápomocní aj pri dochádzke týchto žiakov.

Komunitné centrum by v prípade schválenia žiadosti mohlo byť zrekonštruované v roku 2018.