Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Medzinárodnosť Bibliotéky potvrdia aj slovenskí prozaici v preklade

Ilustračné foto. Foto: TASR/Martin Turanovič

Tohtoročnú Bibliotéku navštívi britský vydavateľ Eric Lane, spoluzakladateľ vydavateľstva Dedalus Books.

Bratislava 5. novembra (TASR) - V Bratislave dnes štartuje 23. knižný veľtrh Bibliotéka (5. - 8.11.). Jej medzinárodný rozmer potvrdí aj prezentácia antológie slovenskej literatúry v anglickom jazyku. Prvú antológiu súčasných slovenských prozaikov The Dedalus Book of Slovak Literature vydalo v lete tohto roku britské vydavateľstvo Dedalus Books. Ide o výber poviedok a ukážok diel slovenských autorov od konca 19. storočia až po súčasnosť.

"Na túto knihu sme mimoriadne hrdí, pretože je nesmierne ťažké preraziť do anglofónneho prostredia, máme na mysli kvalitné vydavateľstvá. Toto sa nám podarilo v poslednom čase dvakrát, druhou je kniha Petra Krištúfka Dom hluchého, ktorá tiež vyšla vo veľmi dobrom vydavateľstve," komentovala pre TASR slovenské knižné počiny publikované v anglickom preklade riaditeľka Literárneho informačného centra (LIC) Miroslava Vallová. Podľa nej sú práve tieto dve knihy efektom návštevy skupiny britských vydavateľov, ktorí zavítali na Bibliotéku a do LIC pred troma rokmi.

Tohtoročnú Bibliotéku navštívi britský vydavateľ Eric Lane, spoluzakladateľ vydavateľstva Dedalus Books, ktorý anglickú antológiu slovenských prozaikov predstaví spolu s jej zostavovateľom, spisovateľom a jazykovedcom Petrom Karpinským a prekladateľkou Juliou Sherwood. Chýbať nebudú autori, ktorí sú v knihe zastúpení. Monika Kompaníková, Pavel Vilikovský, Dušan Mitana a Balla budú so zahraničnými hosťami besedovať na tému Čím môže zaujať slovenská literatúra a jej autori v zahraničí, zvlášť vo Veľkej Británii.

Diskusia s názvom Misia 13 sa bude konať v sobotu 7. novembra o 16.00 h v spoločnom stánku Združenia vydavateľov a kníhkupcov Slovenskej republiky (ZVKS) a LIC.

Britské vydavateľstvo Dedalus Books vzniklo v roku 1983, špecializuje sa na vydávanie európskej beletrie so zameraním na žánrovú literatúru. Pri výbere titulov sa orientuje najmä na netradičné príbehy, v ktorých sa mieša bizarnosť, skreslená realita, surreálno až groteskno. Vydáva súčasných anglických autorov, preklady súčasných európskych, ale aj klasických autorov a tiež antológie. Svoje knižné tituly distribuuje vo Veľkej Británii a do Spojených štátov amerických.