Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Medzinárodný deň divadla bude v divadle Tajovského v znamení Štúra

Ilustračné foto Foto: TASR

Medzinárodný deň divadla sa slávi od roku 1962 a je mu vyhradený dátum 27. marec.

Zvolen 23. marca (TASR) - Divadlo J. G. Tajovského (DJGT) vo Zvolene oslávi v stredu 30. marca 2016 spoločne so svojimi divákmi už po dvanásty raz Medzinárodný deň divadla. Divadelný večer sa bude niesť v znamení Ľudovíta Štúra.

Ako pre TASR uviedla dramaturgička divadla Uršuľa Ferenčuková, návštevníkov privíta nedávno otvorená reinštalácia výstavy Divadelného ústavu v Bratislave s názvom Divadelný pohľad Ľudovíta Štúra zaostrený na inscenácie. Kľúčové tematické a obrazové časti prezentujú mnohoraké podoby Ľ. Štúra na slovenských javiskách.

Následne uvedie DJGT inscenáciu Orol tatranský s bezplatným vstupom (do naplnenia kapacity sály). Pred inscenáciou prečíta predstaviteľ zvolenského Štúra, herec Marek Rozkoš, Posolstvo k Medzinárodnému dňu divadla. Každý rok ho píše iná svetová osobnosť. V tomto roku je to ruský režisér a pedagóg Anatolij Vasiliev. Dynamicky a emotívne v ňom menuje dôvody, pre ktoré je divadlo potrebné aj dnes - práve dnes. Po skončení hodinovej inscenácie Orol tatranský sa uskutoční beseda s hosťami a s tvorcami, na čele s režisérom a autorom inscenácie Jurajom Sarvašom.

Medzinárodný deň divadla sa slávi od roku 1962 a je mu vyhradený dátum 27. marec. Vznikol na základe iniciatívy Medzinárodného divadelného inštitútu (ITI). Zmyslom a cieľom sviatku je primäť divadelníkov i divákov k zamysleniu sa nad poslaním divadla, vyjadriť solidaritu divadelníkom celého sveta, podporiť ich v úsilí presadzovať základné morálne a spoločenské vlastnosti umeleckými prostriedkami, napomáhať myšlienkam mierového spolužitia a vzájomného porozumenia medzi národmi. Pri príležitosti tohto dňa sa konajú po celom svete podujatia zamerané na propagáciu divadelného umenia.