Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Kultúra

Meno Freddieho Mercuryho z Queen ponesie asteroid 17474

Freddie Mercury Foto: TASR/AP

Jeho dlhoročný spoluhráč, gitarista Brian May, o tom informoval pri príležitosti dnešných nedožitých 70. rokov tohto umelca, ktorý zomrel na AIDS v roku 1991, keď objavili asteroid.

Londýn 5. septembra (TASR) - Asteroid 17474, ktorý objavili v roku 1991 a ktorý sa nachádza v pásme planétok medzi Marsom a Jupiterom, ponesie meno niekdajšieho frontmana skupiny Queen Freddieho Mercuryho.

Pri príležitosti dnešných nedožitých 70. rokov tohto umelca, ktorý v roku objavenia spomínaného asteroidu s priemerom asi 3,2 kilometra zomrel na následky AIDS, o tom na spomienkovom podujatí vo Švajčiarsku v nedeľu informoval dlhoročný Mercuryho spoluhráč, gitarista Brian May, ktorý je civilným povolaním astrofyzik.

Vyplýva to z informácií, ktoré priniesol britský denník The Daily Telegraph.

"Svoje" asteroidy majú už z minulosti napríklad britská skupina Beatles alebo americký rocker Bruce Springsteen.

Freddie Mercury, jedna z najcharizmatickejších osobností hudobnej scény ostatných desaťročí, sa narodil ako Frederick Bulsara, 5. septembra 1946 na ostrove Zanzibar. Napriek perzskému priezvisku a miestu narodenia mali obaja jeho rodičia britské občianstvo, otec pôsobil v diplomatických službách ostrovnej monarchie. Do 13 rokov navštevoval internátnu školu v indickom meste Bombaj.

V roku 1959 sa rodina presťahovala do Anglicka. Po ukončení strednej školy začal študovať umenie na Univerzite v Ealingu. V tom čase tam študoval aj Pete Townshend, známy zo skupiny Who či Ron Wood, ktorého poznáme vďaka pôsobeniu v skupine Rolling Stones. Freddie absolvoval fakultu umenia a dizajnu. Začal skladať prvé piesne, účinkoval ako spevák v amatérskej skupine Sour Milk Sea a neskôr v skupine Wreckage. Umelecké priezvisko si odvodil od pomenovania mytologického posla bohov.

Mercury dosiahol so skupinou Queen na mnohé trofeje a rekordy, získal si mimoriadnu popularitu a patril medzi najobľúbenejších interpretov svojej éry.

Zomrel na následky ochorenia AIDS vo veku iba 45 rokov 24. novembra 1991.

Oficiálna diskografia skupiny Queen s frontmanom Freddiem Mercurym obsahuje 47 singlov a 15 albumov, ten posledný Made In Heaven vyšiel už po smrti speváka v novembri 1995. Nahral aj dva sólové albumy, Mr. Bad Guy (1985) a Barcelona (1988).