Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

VIDEO: Roma Spirit 2016 bude oceňovať. Novinkou je kategória Kultúra

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jakub Kotian

Ôsmy ročník Roma Spirit 2016 vyvrcholí vyhlásením laureátov ocenenia na galavečere 27. novembra.

Bratislava 24. augusta (TASR) – Ocenenie Roma Spirit, ktoré zviditeľňuje výnimočné osobnosti prispievajúce k zlepšeniu postavenia rómskej komunity v spoločnosti, opäť udelia Asociácia pre kultúru, vzdelávanie a komunikáciu (ACEC), Rozhlas a televízia Slovenska a Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. Ôsmy ročník Roma Spirit 2016 vyvrcholí vyhlásením laureátov ocenenia na galavečere 27. novembra.

Cieľom Roma Spirit je verejné ocenenie a prezentácia aktivít, ktoré podporujú integráciu Rómov a prinášajú efektívne a fungujúce riešenia problémov rómskej komunity. "Ocenenie vnímam ako spoluprácu medzi Rómami a Nerómami. Je veľmi dôležité, aby sme zviditeľňovali pozitívne príklady, vďaka ktorým spoznávame príbehy a osudy ľudí, kde na prvom mieste je človek, bez rozdielu farby pleti alebo etnicity," povedal splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

Do 13. októbra môžu záujemcovia nominovať osobnosti, organizácie, firmy, obce a iné subjekty, ktoré sa aktívne podieľajú na zlepšení kvality života a postavenia rómskej komunity v našej spoločnosti. Príklady dobrej praxe budú ocenené v kategóriách Mimovládna organizácia, Spoločnosť a zamestnávateľ, Obec a mesto, Osobnosť, Médiá a špeciálne ocenenie Čin roka, ktoré sa udeľuje napríklad za záchranu života alebo za výrazný krok k zlepšeniu kvality života jednotlivca či komunity.

"Pri neziskových organizáciách môžeme oceniť aj to, že niekto doučuje každý víkend rómske deti. Pri mestách a obciach zas sledujeme, či skutočne využívajú všetky dostupné nástroje, aby pomáhali ničiť rozdiely medzi majoritnou a minoritnou spoločnosťou," povedala riaditeľka ACEC Magdaléna Rothová.

Roma Spirit 2016 prináša aj novú kategóriu Kultúra. Ocenený môže byť jednotlivec alebo organizácia za celoživotnú aktívnu snahu alebo aktivity, ktoré prispievajú k pozitívnej prezentácii, zachovaniu alebo rozvoju rómskej kultúry a identity. "Kultúra je fenomén, neutíchajúci zdroj inšpirácie a porozumenia. Veríme, že táto kategória predstaví významné osobnosti a počiny, ktoré vo výraznej miere prispievajú k búraniu stereotypov a predsudkov voči Rómom," dodala Rothová.

Projekt Roma Spirit vyzdvihla tento rok aj Európska komisia v hodnotiacej analýze národných stratégií pre integráciu Rómov v členských krajinách EÚ. ACEC tento rok prvýkrát uskutočňuje toto podujatie aj na európskej úrovni a bude sa konať 10. októbra. Záštitu nad podujatím prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.