Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

MFF Bratislava otvára Oslobodenie Skopje, kandidát na Oscara

Režisér Stanley Kubrick, ilustračné foto Foto: TASR/AP

Film je režijným debutom svetoznámeho herca chorvátskeho pôvodu Radeho Šerbedžiju.

Bratislava 11. novembra (TASR) - V hlavnom meste sa dnes začína Medzinárodný filmový festival (MFF) Bratislava. V poradí 18. ročník otvorí v Kine Nostalgia macedónsky kandidát na Oscara v kategórii cudzojazyčný film - vojnová dráma Oslobodenie Skopje. Film je režijným debutom svetoznámeho herca chorvátskeho pôvodu Radeho Šerbedžiju, ktorý si v Bratislave prevezme Cenu za umeleckú výnimočnosť vo svetovej kinematografii.

"V sekcii Pocta uvedieme jeho možno najzaujímavejšiu spoluprácu - Spaľujúcu túžbu, posledný film, ktorý nakrútil Stanley Kubrick," povedal pre TASR programový riaditeľ MFF Bratislava Pavel Smejkal. Na snímke Oslobodenie Skopje Rade Šerbedžija spolupracoval so synom Danilom. Spoločne vytvorili filmovú adaptáciu rovnomennej hry Dušana Jovanovića, srbského divadelného režiséra, žijúceho v Slovinsku, ktorej pôvodná verzia sa na divadelných doskách objavila v roku 1980. V roku 1995 uviedlo londýnske Riverside Studios britskú verziu hry z obdobia 2. svetovej vojny.

Festival, ktorého hlavnou témou je mesto, premietne 126 prevažne európskych filmov. Zastúpenie však bude mať aj americká kinematografia. V špeciálnom programe premietne mini-retrospektívu, ktorá ponúkne pohľad na moderné dejiny amerických prezidentských volieb, napríklad prostredníctvom filmov Primárky alebo Volebný deň.

Ťahákom tematickej sekcie Mesto je Aquarius, film brazílskeho režiséra Klebera Mendonca Filhu, ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Cannes. Divákom predstaví aj hviezdu poľskej réžie Michala Marczaka s filmom Všetky tie prebdené noci, víťaza festivalu Sundance. Zoznámia sa aj s tvorbou vyhľadávaného autora hudobných dokumentov Vincenta Moona, ktorý často pracuje s témou mesto.

V prehľadových sekciách Cinema Now a Europa MFF Bratislava predstaví najlepšie filmy aktuálnej festivalovej sezóny. Diváckym hitom môže byť film Toma Forda Nočné zvieratá alebo dokumentárny víťaz viacerých festivalov Kameramanka, režijný počin kameramanky Kirsten Johnson. V programe figuruje aj karlovarský víťaz - maďarský film režiséra Szabolcsa Hajdu Rodinné šťastie, ktorý v Bratislave uvedie početná delegácia. Osloviť divákov môže aj poľský dokument režisérky Anny Zameckej Komunia o predčasne dospelej 14-ročnej Ole, hrdinsky zastupujúcej úlohy rodičov v disfunkčnej rodine, ktorý získal ocenenia v Locarne i vo Varšave.

Na bratislavský festival zavítajú zhruba dve desiatky filmárov, medzi hosťami je aj hviezda amerického nezávislého filmu Alex Ross Perry. Jeho masterclass je jedným z najočakávanejších momentov festivalu. Focus je tento rok zameraný na súčasnú chorvátsku kinematografiu.

Na mladé talenty a budúce hviezdy svetového filmu upozornia súťažné sekcie. V súťaži hraných filmov sa predstaví napríklad hraná prvotina kurdsko-sýrskeho režiséra Mana Khalila Lastovička, príbeh hrdinky, ktorá sa vydáva po stopách svojho strateného otca do irackého Kurdistanu, ďalej film Svetácke dievča talianskeho režiséra Marca Danieliho či prvotina Bogdana Miricu Psy.

MFF Bratislava 2016 sa koná v sálach Kina Lumiére, v Kine Mladosť, v Kine Nostalgia a v priestoroch Gorila.sk Urban Space. Potrvá do 17. novembra.