Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

MFFK Febiofest 2016 mieri do regiónov

Ilustračné foto Foto: TASR/Alexandra Moštková

Vo štvrtok 31. marca odštartuje festival v trenčianskom Artkine Metro, ktoré počas otvorenia Febiofestu získalo Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov za najlepší filmový klub roka 2015.

Bratislava 30. marca (TASR) - Medzinárodný festival filmových klubov Febiofest 2016 mieri do regiónov. Po týždňovom filmovom maratóne v hlavnom meste, ktorý navštívilo vyše 9000 divákov, sa od 31. marca do 16. apríla zastaví v deviatich slovenských mestách. "Na kvalitné domáce i zahraničné filmy sa môžu tešiť diváci v Trenčíne, Košiciach, Banskej Bystrici, Kežmarku, Prešove, Martine, Prievidzi, Trnave a Leviciach," informovala TASR PR manažérka festivalu Zuzana Kizáková.

Vo štvrtok 31. marca odštartuje festival v trenčianskom Artkine Metro, ktoré počas otvorenia Febiofestu získalo Výročnú cenu Asociácie slovenských filmových klubov za najlepší filmový klub roka 2015. Na programe má hneď v prvý deň aj najnavštevovanejší film bratislavskej časti festivalu - česko-slovensko-poľsko-francúzsku snímku Ja, Olga Hepnarová režisérov Tomáša Weinreba a Petra Kazdu, ktorá je nasadená v každom festivalovom meste. Trenčianski filmoví fanúšikovia sa môžu tešiť aj na dobrodružný česko-slovenský film Trabantom do posledného dychu Dana Přibána, oscarovú snímku Spotlight, novinku dokumentaristov Roberta Kirchhoffa a Filipa Remundu Para nad riekou, ako aj na klubový hit Nick Cave: 20.000 dní na Zemi. Nebude chýbať ani výber z retrospektívy kultového režiséra Petra Zelenku.

V Košiciach festival zamieri od 2. do 5. apríla do kín Tabačka a Úsmev. Ponúkne aj nový dokument Heleny Třeštíkovej Zkáza krásou či film tureckej režisérky Mustang. Diváci si môžu pozrieť tiež výber ocenených filmov zo súťažnej sekcie V strede Európy, z ktorej si hlavnú cenu odniesol rakúsky režisér Bernhard Wenger za krátky dokument Rovnováha.

Banská Bystrica sa stane festivalovým centrom od 4. do 7. apríla. Filmový klub v Múzeu SNP uvedie aj nový slovenský film Zem, ktorá hľadá svoje nebo režiséra Erika Prausa, ktorý reflektuje sociálnu a ekonomickú realitu súčasného Slovenska.

Kino Iskra v Kežmarku bude Febiofest hostiť od 4. do 7. apríla a premietne najnovší film Petra Zelenku Stratení v Mníchove či obe novinky Heleny Třeštíkovej - dokumenty Mallory a Zkáza krásou. Aj v prešovskom Filmovom klube Pocity budú od 5. do 7. apríla dominovať dokumenty českej filmárky, na programe je aj novinka Boj dánskeho majstra tichého napätia Tobiasa Lindholma.

V Martine potrvá MFFK Febiofest najdlhšie - od 5. do 10. apríla. Kino Strojár uvedie zmes domácich noviniek aj oscarových nominantov. Pripomenie tiež archívne poklady ako Papierové hlavy Dušana Hanáka či Fontánu pre Zuzanu Dušana Rapoša. "Martinskí diváci si budú môcť pozrieť aj nové slovenské dokumenty Okhwan na ceste za slobodou a Zem, ktorá hľadá svoje nebo, české novinky Trabantom do posledného dychu či film Nikdy nejsme sami, ktorý má čerstvo na konte cenu z prestížneho Berlinale," dodala Zuzana Kizáková.

V prievidzskom FK'93 bude od 11. do 14. apríla na programe aj dokument Cesta hore o prvom Čechovi, ktorý vystúpil na poslednú horu Koruny Himalájí za prítomnosti kamier.

Do Trnavy zavíta festival od 11. do 15. apríla. Filmový klub Naoko Kino Hviezda prinesie divákom najmä novinky českej kinematografie, ale aj maďarskú komédiu Líza, líščia víla či oscarový Spotlight.

Tohtoročný Febiofest zavŕši svoju púť v levickom Kine Junior od 13. do 16. apríla. Na plátne oživí aj Sedem statočných, kultový americký film z roku 1960.

MFFK Febiofest odštartoval v Bratislave (17. - 23. 3.) a celkovo spolu s regiónmi uvedie 238 projekcií v 10 mestách a 14 kinách po Slovensku.