Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Kultúra

M. VIEWEGH: Štatisticky som mŕtvy, prasknutú aortu prežije 10 % ľudí

Michal Viewegh Foto: TASR/Michal Svítok

Po zdravotných komplikáciách sa dnes spisovateľ zdá byť v dobrej kondícii, antidepresíva užíva v menšej miere, veľké problémy s krátkodobou pamäťou sa zlepšili.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Zbierku poviedok s názvom Zpátky ve hře a román Biomanžel prezentoval tento týždeň v Bratislave český spisovateľ Michal Viewegh. Obe knihy nesú stopy autorových kritických životných momentov. Viewegh v nich rieši rozvod, ale aj prasknutú aortu, ktorá ho v decembri 2012 takmer pripravila o život. Po zdravotných komplikáciách sa dnes spisovateľ zdá byť v dobrej kondícii, antidepresíva užíva v menšej miere, veľké problémy s krátkodobou pamäťou sa zlepšili, na radu lekára beh vymenil za nordic-walking a pri písaní románu Biomanžel sa mu vrátila radosť.

Dianie na českej politickej scéne však už nesleduje. Aspoň nie natoľko, aby mal opäť chuť vysmievať sa politikom, ako to urobil v románoch Mafie v Praze a Mráz přichází z hradu. Na otázku či sa po takmer smrteľnom úraze otvoril svetu do takej miery, že venuje pozornosť opäť aj politickým špičkám, spisovateľ pre TASR reagoval: "To som úplne vypustil, alibisticky vyhlasujem, že mám odpracované, pretože o českej politike som napísal dva tučné romány."

Michal Viewegh v rozhovore ďalej priznal, že si niekoľko rokov veľmi podrobne robil rešerše rôznych vzťahov medzi mafiánmi a politikmi, skorumpovanými podnikateľmi a skorumpovanými politikmi. "Všeličo z toho, čo som písal, sa potvrdilo - David Rath, Rittig a pražská galérka. Všetko, čo som písal ako fikciu o milostnom romániku Nečas - Nagyová, sa neskôr ukázalo, že je pravda. Už v tej dobe som tušil, že to tak je, mal som zákulisné informácie. Dnes mi to robí škodoradosť, že som mal pravdu," pripomína najčítanejší český spisovateľ, pre ktorého sú tieto témy, zdá sa, definitívne zatvorené. "Ja som štatisticky mŕtvy, pretože prasknutú aortu prežije 10 % ľudí, čiže beriem život tak, že som tu na dovolenke a dostal som to za odmenu. Doprajem si ten luxus sa politikou nezaoberať."

A z čoho sa teší najpredávanejší český autor, ktorý pred zdravotnými ťažkosťami "nadraďoval literatúru nad život"? Už to nie sú oslnivé aktivity ako napríklad pobyt v exotických krajinách či jazda v drahom automobile. Michalovi Vieweghovi dnes robia radosť "zdanlivo banálne veci". "Príroda, grilovanie u susedov, dobré víno, výlet s kamarátmi na bicykli... V Sázave, kde bývam, mám šťastie na susedov. Mám radosť, keď si ľudia prídu sadnúť na kávu, na pohárik a rozprávame sa, alebo prídu deti a s nimi idem niekam na hory, to mi dnes robí najväčšiu radosť," hovorí najadaptovanejší autor. Aj na Slovensku sú dobre známe filmy, ktoré vznikli podľa jeho románov. Úspešne boli sfilmované napríklad "vieweghovky" Báječná léta pod psa (1992), Výchova dívek v Čechách (1994), Účastníci zájezdu (1996), Román pro ženy (2001), Andělé všedního dne (2007) či Román pro muže (2008). Teraz sa ponúkajú na filmové spracovanie romány Biomanželka a Biomanžel, z ktorých by mohol byť jeden film. Viewegh už o ňom diskutoval so svojím priateľom, producentom Rudolfom Biermannom. "Samotný román Biomanželka na film ešte nebol, to bola príliš 'konverzačka', bolo tam veľa dialógov, ale veľa sa tam toho nedialo. Biomanžel už ponúkol výrazný dejový oblúk - dramatickú premenu oboch hlavných postáv," naznačil spisovateľ, ktorý už pripravuje novú knihu Dva muži ve člunu - modernú variáciu na slávny román Traja muži v člne.