Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Kultúra

Michalovské múzeum predstavuje silné ženy tabuizovanými témami

Na snímke v popredí figurína predstavujúca grófku Irmu Sztárayovú v replike plesových šiat z 90. rokov 19. storočia v zrekonštruovanej Zimnej záhrade Zemplínskeho múzea v Michalovciach, foto z archívu. Foto: TASR - Roman Hanc

Pri Márii Terézii, ktorá bola prvých 15 rokov svojho vládnutia skoro stále tehotná, napríklad prezradíme, ktorú zo svojich dcér mala najradšej, priblížila projekt lektorka múzea.

Michalovce 8. marca (TASR) – Možnosť dozvedieť sa zaujímavosti zo súkromného života Márie Terézie, Alžbety Bavorskej, nazývanej Sisi, či jej prvej dámy, dolnozemplínskej grófky Irmy Sztárayovej ponúka Zemplínske múzeum (ZM) v Michalovciach. Komentovaná prehliadka s témou silných žien v histórii je v rámci celoročnej výstavy Habsburgovci a Sztárayovci návštevníkom dostupná len počas aktuálneho týždňa, ZM ju pripravilo pri príležitosti Medzinárodného dňa žien.



Ako pre TASR ozrejmila lektorka múzea Alena Semková, komentované slovo k výstave Habsburgovci a Sztárayovci, na ktorej je možné vidieť aj repliky šiat uhorských panovníčok a miestnej šľachtičnej, je tentoraz zamerané na panovníčky ako ženy, manželky a matky a približuje mnohé tabuizované témy. "Pri Márii Terézii, ktorá bola prvých 15 rokov svojho vládnutia skoro stále tehotná, napríklad prezradíme, ktorú zo svojich dcér mala najradšej, pri Sisi zas nahliadneme za dvere jej manželskej spálne," priblížila projekt Silné ženy našej histórie.

Výstava v priestoroch zrekonštruovanej zimnej kaštieľskej záhrady prezentuje život uhorských panovníkov a šľachtických rodov spätých s Michalovcami aj prostredníctvom dobových portrétov a tiež zbierkových predmetov zozbieraných z rôznych múzeí.