Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Festival na počesť Andyho Warhola sa uskutoční už 25. raz

Andy Warhol Foto: TASR/AP

Medzi večerných headlinerov patrí prešovská kapela Chiki liki tu-a, ale aj rodáčka zo Svidníka - speváčka Kristína.

Miková 28. júla (TASR) – Mikovský festival opäť po roku otvorí svoje brány pre milovníkov tradičnej i populárnej hudby. V rodisku rodičov Andyho Warhola sa festival koná práve na jeho počesť už po 25. raz.

Počas víkendu (30. a 31. júla) si v obci Miková v Stropkovskom okrese uctia tiež pamiatku Michala Zavackého, ktorý bol dlhoročným organizátorom podujatia a zároveň príbuzným Warhola. Uchovávateľ tradícií a kultúry v obci Miková, ako ho viacerí nazývali, zomrel nečakane vo veku 55 rokov v decembri minulého roka.

Na pódiu sa počas dvoch dní vystrieda množstvo najmä regionálnych folklórnych zoskupení. Medzi večerných headlinerov patrí prešovská kapela Chiki liki tu-a, ale aj rodáčka zo Svidníka - speváčka Kristína.
Štyri slávne portréty britskej kráľovnej Alžbety II., ktoré vytvoril kráľ pop-artu Andy Warhol, zakúpili britské kráľovské zbierky.
Foto: TASR/AP Photo

Warhol sa narodil 6. augusta 1928 v Pittsburghu. Bol najmladším synom rodičov Andreja a Júlie Varcholovcov, ktorí emigrovali z obce Miková. Po absolvovaní štúdia na Carnegie Institute of Technology sa v roku 1949 presťahoval do New Yorku, kde v 60. rokoch začal s maľbami slávnych amerických produktov, napr. plechoviek Campbellovej polievky.

Preslávil sa tiež tvorbou portrétov slávnych ľudí ako Marilyn Monroe či Elvis Presley. Okrem toho vytvoril niekoľko desiatok filmov.