Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Kultúra

Miloš Bazovský reprezentoval slovenské maliarstvo 20. storočia

Na archívnej snímke z 11. februára 1967 v Trenčíne národný umelec Miloš Alexander Bazovský. Foto: TASR - Magda Borodáčová

Maliar a grafik, národný umelec Miloš Alexander Bazovský patril k najvýznamnejším a najosobitejším predstaviteľom slovenského moderného umenia.

Bratislava 27. marca (TASR) - Maliar a grafik, národný umelec Miloš Alexander Bazovský patril k najvýznamnejším a najosobitejším predstaviteľom slovenského moderného umenia. Bol jedným z najreprezentatívnejších predstaviteľov slovenského maliarstva 20. storočia. Svojou tvorbou, obsahovo spätou so Slovenskom a výrazovo orientovanou na širšie európske kontexty, sa rozhodujúcou mierou podieľal na konštituovaní slovenskej výtvarnej moderny.

Inšpiráciou Bazovského bolo ľudové umenie. Dôverne poznal Slovensko, inšpiroval sa dedinskými motívmi v jednoduchej kompozícii s jasnými svietivými farbami. Najobľúbenejšie boli červená a zelená, neskôr hnedočervená a žltozelená. V jeho obrazoch sa stále v nových premenách objavovali typické motívy horských masívov i dolín, siluety dedinských kostolíkov, zvoníc, usadlostí i ľudských postáv. Bazovského diela patria na Slovensku medzi najžiadanejšie. K známym patria obrazy: Detva, Detvianska melódia, Čierne grúne, Ženy pri studni, Poludnie, Tragédia, Námestie, Malatiná. Venoval sa tiež grafike.

Miloš Alexander Bazovský sa narodil 11. januára 1899 v Turanoch nad Váhom. Študoval na Akadémii výtvarných umení v Budapešti, na Akadémii výtvarných umení v Prahe a na súkromnej maliarskej škole v Viedni.

Najproduktívnejšie obdobie (1931–1957) prežil Bazovský v Martine. Pod vplyvom Martina Benku a Janka Alexyho sa umelecky vyhraňoval k novej interpretácii rázovitej slovenskej prírody a života vidieckych ľudí. V neskoršom štýle vyzdvihol subjektívnosť, zjednodušil tvar, jeho hlavným výrazovým prostriedkom sa stala farba.

Maliar Miloš A. Bazovský zomrel 15. decembra 1968 vo veku 69 rokov v Trenčíne, kde prežil posledné roky svojho života. Tam sídli aj galéria nesúca jeho meno - Galéria Miloša Alexandra Bazovského.