Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

VIDEO:Minister kultúry udelil ceny v oblastiach profesionálneho umenia

Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič počas príhovoru na slávnostnom udeľovaní Cien ministra kultúry za rok 2016 v Bratislave 25. apríla 2017. Foto: TASR/Michal Svítok

Šéf rezortu sa poďakoval všetkým tohtoročným laureátom. Vyzdvihol nielen ich dielo, ale najmä fakt, že práve týmto dielom sú nositeľmi kultúrnej kontinuity.

Bratislava 25. apríla (TASR/TABLET.TV) - Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) dnes slávnostne udelil Ceny ministra kultúry SR v oblastiach profesionálneho umenia za rok 2016. Ocenenie, ktoré je prejavom ohodnotenia výnimočných umeleckých, tvorivých a interpretačných počinov, si z jeho rúk prevzalo osem osobností slovenského umenia a kultúry.




Minister sa na začiatku slávnostného aktu poďakoval všetkým tohtoročným laureátom. Vyzdvihol nielen ich dielo, ale najmä fakt, že práve týmto dielom sú nositeľmi kultúrnej kontinuity. "Či už vedome, lebo nevedome pokračujú v práci svojich predchodcov a svojím dielom sa ich snažia aj prekročiť. Vytvárajú teda prirodzenú kultúrnu kontinuitu, ktorou sa môžeme posúvať dopredu. A nielen v kultúre," uviedol Maďarič.

Za výnimočný prínos v oblasti pôvodnej literatúry a prekladovej tvorby získal cenu, zhmotnenú do artefaktu sklára Pala Macha, spisovateľ Anton Hykisch. Minister ho ocenil za román Verte cisárovi a za mimoriadny tvorivý prínos do slovenskej prózy, ktorý prostredníctvom Hykischovej poetiky a štýlu dokázal ovplyvniť niekoľko generácií spisovateľov i čitateľov. Ocenenie je rovnako vyzdvihnutím toho, že Hykisch prispel k popularizácii neznámej slovenskej histórie.

Laureátkou ceny za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca sa stala Ľudmila Várossová, ktorá bola ocenená za osobitý vklad do rozvoja kostýmového výtvarníctva na Slovensku a v zahraničí. Cenu za výnimočný prínos v oblasti hudby udelil minister Petrovi Zajíčkovi. Ocenenie je uznaním Zajíčkových zásluh o oživovanie notových hudobných pamiatok viažucich sa k územiu Slovenska, taktiež za jeho činnosť vo vedení umeleckého súboru Musica Aeterna a festivalu Dni starej hudby.

V oblasti audiovízie odovzdal minister dve ocenenia za výnimočný prínos. Režisér Stanislav Párnický ho získal za svoj režijný prínos v oblasti audiovízie i dlhoročné pedagogické pôsobenie, ktorým pomáhal vychovať nové generácie audiovizuálnych tvorcov. Programový riaditeľ RTVS Tibor Búza bol ocenený za prínos k inštitucionálnemu rozvoju RTVS i prínos k prezentácii audiovizuálnej kultúry i rozvoju slovenského filmového umenia a animovanej tvorby.

Cenu za dlhodobý alebo celoživotný prínos v oblasti umenia si z rúk ministra prebral Jozef Ciller. V tomto prípade sa cena vzťahuje k inovatívnemu prístupu, ktorým Ciller významne prispel k obohateniu divadelnej, filmovej a televíznej scénografie. Rovnako i k jeho medzinárodne oceňovanej pedagogickej činnosti.

Laureátmi ceny za podporu umenia, prezentáciu umenia a propagáciu umenia sa stali Izabela Pažítková a Peter Paško. Pažítkovú ocenili za významný prínos pri propagácii a prezentácii umenia a kultúry, o ktoré sa dlhoročne usiluje na poste tlačovej tajomníčky Slovenského národného divadla a hlavnej manažérky medzinárodného hudobného festivalu Bratislavské hudobné slávnosti. Paško sa k laureátom zaradil za ideu založenia súkromnej Galérie Nedbalka, ktorá umožňuje záujemcom o výtvarné umenie zoznámiť sa s dielami najvýznamnejších umelcov tvoriacich na Slovensku od konca 19. storočia až po súčasnosť.

„Som rád, že som tu s ľuďmi, ktorí sa v dobrom snažia prekonať tú každodennú kultúru a prispieť k hodnotám nášho národa,“ vyjadril poďakovanie za ocenenie i za ďalších laureátov spisovateľ Anton Hykisch, už viac ako 60 rokov publikujúci autor. Izabela Pažítková v tejto súvislosti pripomenula myšlienku Michelangela o tom, že umenie okysličuje dušu. "Som rada, že patrím k tým, ktorí takýto kyslík pre druhých pomáhajú vytvárať," povedala pri poďakovaní.