Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Minister kulúry Maďarič vymenoval členov rady Fondu na podporu umenia

Marek Maďarič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Členovia rady Fondu na podporu umenia sú už známi. Minister kultúry Marek Maďarič dnes vymenoval deviatich členov. Piatich mu navrhla odborná obec, zvyšní boli v jeho kompetencii.

Bratislava 30. marca (TASR) - Členovia rady Fondu na podporu umenia sú už známi. Minister kultúry Marek Maďarič dnes vymenoval deviatich členov. Piatich mu navrhla odborná obec, zvyšní boli v jeho kompetencii. TASR o tom informoval hovorca ministerstva Jozef Bednár.

Jej členmi sú Pavol Weiss (spisovateľ, dramatik, galerista a podporovateľ umenia), Vladimír Kyseľ (folklorista, dramaturg a dokumentátor), Peter Michalovič (filozof, estetik, pedagóg a kurátor), Anna Miklovičová (prezidentka Únie odborového zväzu profesionálnych hudobníkov), Irina Čierniková (profesorka v odbore tanečné umenie), Zora Rusinová (teoretička, kurátorka a kritička), Zora Jaurová (divadelná dramaturgička, producentka, kritička a prekladateľka), Alexander Halvoník (literárny publicista, prozaik, kritik a interpret) a Zuzana Komárová (generálna riaditeľka sekcie umenia a štátneho jazyka MK SR).

Rada je štatutárnym a zároveň najvyšším orgánom Fondu na podporu umenia, ktorá schvaľuje všetky kľúčové dokumenty, ako aj spôsob hodnotenia žiadostí o podporu, zásady a kritériá poskytovania finančných prostriedkov. Na svojom prvom zasadnutí si spomedzi seba zvolí svojho predsedu a podpredsedu. Rovnako tak má v kompetencii voliť a odvolávať riaditeľa Fondu na podporu umenia a menovať členov odborných komisií.

Fond na podporu umenia je nová verejnoprávna inštitúcia, ktorá nahrádza významnú časť dotačného systému ministerstva kultúry. Na podporu umeleckých aktivít, kultúry a kreatívneho priemyslu použije dotácie nielen z rozpočtu ministerstva vo výške desať miliónov eur, ale aj z osobitného príspevku z odvodov prevádzkovateľov hazardných hier, ktorí ich uhradia do štátneho rozpočtu. Malo by ísť o ďalších desať miliónov eur.

Prvé výzvy na podporu kultúrnych aktivít vypíše fond do konca tohto roka.

Na základe zákona mal minister kultúry vymenovať členov rady do konca marca a do 15. apríla zvolať jej prvé zasadnutie.