Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

SND má nového generálneho riaditeľa

Marek Maďarič (vľavo) vymenoval a uviedol do funkcie budúceho generálneho riaditeľa SND Mariána Chudovského (vpravo) Foto: TASR

Minister kultúry Marek Maďarič vymenoval Mariána Chudovského za generálneho riaditeľa SND, od ktorého očakáva zabezpečenie vnútornej stability a ekonomickej efektívnosti.

Bratislava 22. júna (TASR) - Minister kultúry SR Marek Maďarič dnes vymenoval a uviedol do funkcie nového generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) Mariána Chudovského. Urobil to v SND pred členmi jeho vedenia s účinnosťou výkonu funkcie od 1. júla.

"Je to slávnostný okamih a SND bude mať po dlhšej dobe riadneho generálneho riaditeľa. Je to v prospech inštitúcie, pretože môže začať riešiť problémy i má právo uplatňovať vlastnú koncepciu," konštatoval minister. Zároveň vyjadril presvedčenie, že prípadne zmeny bude nový riaditeľ riešiť citlivo. Od neho očakáva vnútornú stabilitu vo všetkých zložkách divadla a že bude riadené racionálne a ekonomicky efektívne

"Považujem to za česť a cítim ohromnú zodpovednosť za budovu i ľudí. Poznám toto prostredie a budem hovoriť s každým riaditeľom súboru," po prevzatí menovacieho dekrétu povedal Chudovský, ktorý nechce robiť čistky, ale hľadať porozumenie a dialóg.

Pre TASR uviedol, že sa najskôr chce dôsledne oboznámiť s výsledkami minuloročnej triapolmesačnej kontroly ministerstva kultúry. "Z jej výsledkov doteraz nie sú vyvodené dôsledky. Druhým mojim krokom bude nová štruktúra divadla," prezradil svoje zámery po nástupe do funkcie.

Post generálneho riaditeľa prvej divadelnej scény je neobsadený od minuloročného 20. septembra, keď vtedajší šéf SND Ondrej Šoth požiadal o uvoľnenie z funkcie. Dočasným vedením divadla poveril exminister kultúry Daniel Krajcer štatutárneho zástupcu generálneho riaditeľa Milana Vajdičku. Prvý konkurz bol 8. marca, v ňom neuspel nikto zo siedmich kandidátov. Do následného druhého kola výberového konania postúpil Chudovský s dirigentom a hudobným skladateľom Antonom Popovičom. Získal sedem z 11 hlasov členov komisie.