Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Kultúra

Chcete sa odfotiť s pytónom? Príďte na rezort životného prostredia

Pytón, ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Pracovníci Slovenskej agentúry životného prostredia záujemcom ukážu, ako postaviť búdku pre vtáky, kde ju umiestniť a ako sa vtáky za túto službu odvďačia.

Bratislava 13. mája (TASR) - Ministerstvo životného prostredia otvorilo dnes svoje brány pre verejnosť. V rámci Dňa otvorených dverí pripravilo program v átriu aj pred budovou ministerstva. Deti si môžu vyskúšať, ako sa sedí v ministerskom kresle, odfotiť sa so šéfom envirorezortu Lászlóom Sólymosom, ale aj s pytónom či korytnačkou, alebo jazdiť na elektrických autíčkach.

"Pripravili sme pre návštevníkov prierez celej činnosti ministerstva a jeho organizácií. Fokusovali sme veci na deti, ktoré sú najtvárnejšie, aby sme ich vychovali k pozitívnemu prístupu k prírode," skonštatoval minister Sólymos. Podľa jeho slov treba, aby si uvedomovali, že prírodu máme len v prenájme. "Pre nás je prioritou, aby sme vzdelávali ľudí k pozitívnemu vzťahu k životnému prostrediu," doplnil.

Súrodenci Patrik a Olívia z Bratislavy prišli na Deň otvorených dverí s babkou. Patrikovi, ktorý sa najprv v dave ľudí stratil, sa páčili autá hasičov a darčeky, ktoré si vytočil na kolese šťastia. Jeho sestra mala zase radosť z toho, že ju pomaľovali za tigra. "Bolo super," skonštatovala.

Pred budovou ministerstva si návštevníci môžu pozrieť techniku komplexnej záchranárskej služby pôsobiacej na Vodnom diele Gabčíkovo či špeciálny bager, ktorý slúži pre potreby vodohospodárov zo Slovenského vodohospodárskeho podniku pri čistení vodných tokov.

Svoju činnosť prezentujú aj ďalšie rezortné organizácie ministerstva. Pracovníci Slovenskej agentúry životného prostredia záujemcom ukazujú, ako postaviť búdku pre vtáky, kde ju umiestniť a ako sa vtáky za túto službu odvďačia. Ako sa rodí predpoveď počasia, približujú meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu. Geológovia zo Štátneho geologického ústavu Dionýza Štúra pripravili pozorovania cez mikroskop, kde si návštevníci môžu pozrieť zúbok mamuta či lebku jaskynného medveďa.