Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Oslávenec Miro Žbirka chce nový album nahrávať v štúdiu na Abbey Road

Miro Žbirka Foto: TASR/Michal Svítok

Miro Žbirka sa najbližšie predstaví 21. decembra v Košiciach, kde odohrá koncert Symphonic.

Bratislava 21. októbra (TASR) – Miro Žbirka, slovenský Paul McCartney, dnes oslavuje 61. narodeniny. Večný mladík, ktorému nik nepovie inak než Meky, už od skorého rána dostáva SMS-ky a množstvo telefonátov s blahoželaním k sviatku.

"Keď si človek drží sviežeho ducha, tak prichádza aj so sviežou hudbou," povedal Meky pre TASR v úvode dnešného stretnutia. Reagoval tak nato, že McCartney aj po sedemdesiatke stále koncertuje a pred niekoľkými dňami vydal nový album s názvom New.

"My vydávame 2DVD, na prvom disku bude záznam koncertu Happy Birthday z 8. novembra minulého roku v pražskej O2 Aréne. Na druhom sú potom archívne záznamy, viaceré z nich som nevidel ani ja. Je tam napríklad skupina Modus, ktorá účinkovala ako hosť v programe Karla Gotta v Lucerne, bol to rok 1978, spievam tam pieseň Dievčatá. Pamätám si, ako sa Karel Gott učil pred koncertom moje meno. Sú tam zábery z odovzdávania Zlatého slávika za rok 1982, dokonca sme našli aj záznam, kde spievam dve beatlesácke pesničky Hey Jude a All You Need Is Love, zostavovateľ DVD trval na tom, že to tam musíme dať," dodal dnešný oslávenec.

V rádiách teraz rotuje pesnička Drahá, ktorú Meky nahral nanovo v štúdiu na Abbey Road a ktorá vyšla na Complete Box v októbri minulého roku. "Mám niekoľko skladieb, ku ktorým sa rád vraciam. A Drahá bola pesnička, o ktorej som si myslel, že by som ju ešte rád nahral. Dostal som príležitosť, keď som robil Box, tak som ju nahral, lebo mi pripomína Modus. Som rád, keď robím vystúpenia a sú tam skladby, ktoré zastupujú jednotlivé éry, ktoré som zažíval. A zistil som, že nemám veľa modusáckych pesničiek. Chlapci v kapele, s ktorými teraz hrám, si obľúbili práve pesničku Drahá," spresňuje Meky.

Oslávenec už skladá nové piesne, pre ďalší album. Ten by mal vydať v budúcom roku. "Čo mám najradšej, je nahrávanie piesní. Tu ma niekedy mrzí, keď mám toho viac, tak na nahrávanie a skladanie si musím čas ukradnúť. Rýchlo ubehol tento rok a ja sa budem pokúšať ten čas trocha spomaliť. Budúci rok si chcem tak naplánovať, aby som si nemusel čas kradnúť," plánuje Žbirka.

Aj narodeninové želanie Mira Žbirku je spojené s hudbou. "Želanie? Asi by ich bolo viac. Mojím najväčším želaním je získať prostriedky nato, aby som mohol nahrať veľmi kvalitný album. To je najväčšie želanie, keby som chytil zlatú rybku. Chcel by som nahrať album, asi tušíte kde," doplnil s úsmevom. Každý fanúšik vie, že tým miestom by bolo slávne londýnske štúdio Abbey Road.

"Ako už Meky povedal, tie jeho minuloročné narodeniny sa tiahnu až do tohto roku, takže neustále dostáva darčeky v podobe návštev Abbey Road, nahrávania tam a spolupráce s muzikantmi v Abbey Road. To najdôležitejšie je však zdravie, tak nech je zdravý a aby sa mu splnilo to, čo chce," dodala manželka Katka.

Najbližšie sa predstaví 21. decembra v Košiciach, kde odohrá koncert Symphonic. Po Prahe, Brne a Bratislave tak predstaví svoje najväčšie hity v sprievode symfonického orchestra aj Východniarom. "Som rád, že prídeme s kapelou a symfonikmi aj do Košíc," dodáva na záver Žbirka.