Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

OBJEKTÍVOM: Miro Žbirka priniesol do Bratislavy pravú vianočnú náladu

Na snímke spevák a skladateľ Miroslav Žbirka vystupuje počas svojho koncertu v rámci turné Vianočné symphonic tour 2017, 13. decembra 2017 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Ku skvelej atmosfére prispeli aj dvaja hostia, ktorých si Miro pozval na koncert. Prvou bola Lenka Filipová. Druhým hosťom bol známy český husľový virtuóz Jaroslav Svěcený.

Bratislava 14. decembra (TASR) – Bratislavčania dostali v stredu večer (13.12.) elegantný darček pod vianočný stromček v podobe koncertu Vianočného Symphonic Tour 2017. Zimný štadión Ondreja Nepelu bol opäť raz vypredaný, pritom desiatky záujemcov ostali pred bránami. Stačil nato jeden človek s trojicou hostí. Jeho meno - Miro Žbirka.

Večne mladého a stále populárneho Mekyho Žbirku jednoducho Bratislava ľúbi. A slovenský Paul McCartney vie tú lásku fanúšikov aj vrátiť v podobe koncertu, z ktorého sa nechce odchádzať, až kým zvukár nepustí do reproboxov hudbu a tým dáva jasne najavo, že je koniec.

Playlist vianočného koncertu začínal Meky v sprievode Filharmónie Bohuslava Martinů zo Zlína a dirigenta Adriána Kokoša hitom Balada o poľných vtákoch z jeho debutového sólového albumu Doktor sen, po nej to bola Jesenná láska, Zažni, Múr našich lások, Len s ňou. Nasledovalo Medley, zložené z časti piesní V slepých uličkách, Nechodí, Katka a Prvá. Meky to zdôvodnil tým, že „mám veľa hitov a nevojdú sa do jedného koncertu“. Pokračoval ďalšími známymi pesničkami Denisa, Miliónkrát, k duetu Co bolí, to přebolí si pozval na pódium speváčku Marthu, pridal hit skupiny Beatles All You Need Is Love a do záveru slávnu „beatlesovku“ Hey Jude.



Došlo na prídavky, boli nakoniec štyri, Atlantída, Vianočná (O prímerí), ku ktorej pozval na pódium Detský dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu, ten ostal aj pri ďalšom prídavku Happy Xmas (War Is Over), slávnej to vianočnej pesničky nezabudnuteľného Johna Lennona. Na úplný záver zaznel hit Mám rád, ten si už zaplnená hala potleskom do rytmu vypočula postojačky. Nechcelo sa veriť, že prešli viac ako dve hodiny a je koniec koncertu.

Ku skvelej atmosfére prispeli aj dvaja hostia, ktorých si Miro pozval na koncert. Prvou bola Lenka Filipová, ponúkla pieseň Strážný Anděl, gitarovú klasiku v podobe časti Koncertu D-dur Antonia Vivaldiho a hitu Zamilovaná.

Druhým hosťom bol známy český husľový virtuóz Jaroslav Svěcený. Spolu s Mekym dali slávny hit skupiny Beatles Yesterday, sám potom vlastnú kompozíciu Strings For New York a jednej z troch časti koncertu Zima z koncertu Štyri ročné obdobia.

„Bola úžasná, my sme sa nato pripravovali, už sme tu hrali. Ale tým, že to robíme už osem rokov so symfonickým orchestrom, tak mám takú nádej, že sa stále zlepšujeme, že sa približujeme k sebe ako dva svety vážnej a populárnej hudby. Snažíme sa to stále precizovať, je to o detailoch. A keď toto funguje na pódiu, tak si potom človek dvojnásobne užíva to, že publikum reaguje. Navyše pre mňa je to návrat domov do Bratislavy, kde síce každú chvíľu chodím, ale nie na pódium na zimnom štadióne, to je iné. A napokon aj Ondreja Nepelu som poznal osobne. To je toľko vecí, čo vám chodí po rozume, keď tam stojím. Toto je veľmi špecifické miesto a bol to jediný symfonický koncert na Slovensku,“ povedal o atmosfére koncertu pre TASR Meky.

Miro Žbirka začal užšiu spoluprácu s orchestrálnymi telesami už v roku 2009, Symphonic Album vydal 17. októbra 2011. Ten ponúkol tucet Žbirkových piesní nanovo nahraných v aranžmánoch so symfonickým orchestrom. Vianočné Symphonic Tour 2017 začal 9. decembra v Brne, dva dni nato koncertoval v Plzni, po Bratislave ho čaká 15. decembra koncert v Pardubiciach. Koncertný rok 2017 zakončí špeciálnym koncertom v Prahe na prestížnom Medzinárodnom hudobnom festivale České doteky hudby 19. decembra v Kongresovom centre Paláca kultúry.