Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Kultúra

SR sa pripojila k projektu na podporu nezávislých seriálových tvorcov

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Participácia Slovenska na pilotnom projekte je podmienená každoročným finančným príspevkom, ktorý bude hradený z rozpočtu ministerstva kultúry.

Bratislava 28. septembra (TASR) - Slovensko sa stalo súčasťou projektu Rady Európy (RE), ktorým prostredníctvom fondu Eurimages podporí v rokoch 2023 až 2025 vznik televíznych seriálov a filmových minisérií od nezávislých tvorcov. Dohodu s Radou Európy podpísala vo štvrtok ministerka kultúry Silvia Hroncová. Informoval o tom rezort kultúry.

"Urobili sme všetko pre to, aby sa Slovensko zapojilo do projektu už tento rok, keďže disponuje informáciami o dostatočnom stave rozpracovanosti kvalitných projektov slovenských producentov," uviedlo ministerstvo.

Vysvetľuje ďalej, že iniciatíva Eurimages reaguje na rastúci dopyt po seriáloch a filmových sériách, ktorý súvisí s enormným nárastom používateľov streamovacích služieb, najmä však je reakciou na fakt, že tvorba veľkých produkčných spoločností sa v tejto oblasti zameriava na diela s čo najväčším potenciálom komerčnej a diváckej úspešnosti. "Pilotný program Eurimages má túto nerovnováhu vyvážiť práve podporou nezávislých tvorcov v ich slobodnom umeleckom prejave a vytvorení pluralitnejších, kultúrne pestrejších a umelecky hodnotnejších audiovizuálnych diel," dodalo ministerstvo.

Participácia Slovenska na pilotnom projekte je podmienená každoročným finančným príspevkom, ktorý bude hradený z rozpočtu ministerstva kultúry. "Konečnými prijímateľmi podpory budú nezávislí producenti, no pilotný projekt má v širšom kontexte podporiť aj poskytovateľov audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie, verejnoprávnych a súkromných vysielateľov, scenáristov, režisérov a distribútorov," upozorňuje MK. Výzvu na predkladanie projektov zverejní Rada Európy.