Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

Mladý maliar J. Srna má v bratislavskej galérii výstavu aj knihu

Ide o výber z novej tvorby Jozefa Srnu mladšieho pod názvom V novom svetle. Súčasťou výstavy je vyše 150-stranová monografia s názvom Jozef Srna.

Bratislava 26. júna (TASR) - Nadácia Mladá maľba v spolupráci s Galériou mesta Bratislavy (GMB) sprístupnila dnes v Pálfiho paláci ďalšiu výstavu mladého slovenského výtvarníka. Ide o výber z novej tvorby Jozefa Srnu mladšieho pod názvom V novom svetle. Súčasťou výstavy je vyše 150-stranová monografia s názvom Jozef Srna.

"Pre autorov do 35 rokov je prestížnou záležitosťou mať samostatnú publikáciu. Nadácia Mladá tvorba im to umožňuje," povedal na vernisáži riaditeľ GMB Ivan Jančár.

Na treťom poschodí galérie sú prevažne veľkoplošné Srnove maľby. Tohtoročné pomenoval Dialóg, Ring voľný, Posledný pohľad a Svetlá kolobehov. V minulom roku namaľoval diela Diskotéka, Na pódiu, Vízia, Kolobeh a Pod vodou. Ostatné zo 16 obrazov sú výberom kurátora od roku 2007. Na figuratívnych olejomaľbách sú prevažne mladí ľudia v debate či na podujatí. Autor sa pohral aj s takými detailmi, ako sú vzorkované dievčenské pančuchy či tetovanie na tele. Vymaľoval aj stovky dlaždičiek na podlahe reštaurácie. Prírodné motívy sú bez figúry alebo s jedným neidentifikovateľným človekom (Súmrak, Odpočinok, Hľadanie, Vízia).

"V krajinomaľbách prechádza od lyrických výjavov cez tzv. neo-impresionistické po náladové výrazovo expresívne. Inú líniu predstavujú zložité figurálne kompozície monumentálnych rozmerov zamerané na aktuálne spoločenské dianie," charakterizoval Srnovu tvorbu kurátor výstavy Roman Popelár.

Podľa neho obrazy sú charakteristické budovaním deja – drámy prostredníctvom svetla, kontrastom historickej atmosféry a aktuálneho spoločenského diania s akcentom na globálne témy alebo lokálne problémy. To je základná os, na ktorej sa maliar pohybuje od čias štúdií do dnešných dní. Okrem obsiahlych slovensko-anglických textov je v knihe reprodukovaných 145 obrazov z cyklov Čas, Hlavní nádraží, Cieľ a pád, Demonštrácie, Modelky, Dialóg a Krajina.

Jozef Srna ml. je bratislavský rodák (1979). Po Škole úžitkového výtvarníctva Josefa Vydru v Bratislave absolvoval aj Vysokú školu výtvarných umení. Medzitým študoval na Akadémii výtvarných umení v Prahe (2000-2001). Od roku 2006 mal samostatné výstavy v Nitre, Žiline a Bratislave. Na skupinových výstavách sa zúčastňuje od roku 2001. Okrem slovenských a českých miest aj v Berlíne, Viedni, Nemecku, Rumunsku, Bulharsku a Srbsku.

Výstava potrvá do 2. septembra.