Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Modiglianiho tvorba dostala nový - multimediálny rozmer

Hoci pôvodné portréty Modiglianiho sú nádherné, skutočná hviezdna show sa odohráva v sále nazvanej Modigliani Art Experience, kde sa celý priestor premenil na sériu obrazoviek. Foto: TABLET.TV

Život a dielo maliara a sochára 20. storočia zdigitalizovali pre novú pocitovú multi-senzorickú výstavu, ktorú otvorili v talianskom Miláne.

Miláno/Bratislava 20. júna (TABLET.TV) - Expozícia predstavuje fascinujúci príbeh umelca zrekonštruovaný pomocou obrázkov, hudby, spomienok a čŕt, ktoré zobrazujú pred očami návštevníka vesmír Amedea Modiglianiho.

Hoci pôvodné portréty Modiglianiho sú nádherné, skutočná hviezdna show sa odohráva v sále nazvanej Modigliani Art Experience, kde sa celý priestor premenil na sériu obrazoviek. Multimediálne dielo sprevádza návštevníkov životom a dielami Modiglianiho v chronologickom poradí, od Livorna, kde sa umelec narodil a cez vplyv primitivizmu najmä v africkom sochárstve, egyptské a kykladské obdobie až po bohémský život na parížskej umeleckej scéne, v ktorej dominoval na Montmartre a na Montparnasse.

Neoddeliteľnou súčasťou výstavy je aj hudba, ktorá pomáha návštevníkom pochopiť, kto bol Amedeo Modigliani.

Sekcie výstavy rozdelené podľa tém: priatelia, ženy, milenci, maľby a sochy.

Výstava "Modigliani Art Experience" bude inštalovaná v múzeu MUDEC v Miláne od 20. júna do 4. novembra 2018.