Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Kultúra

Môj pes Killer mieri k slovenským divákom

Na snímke hlavní predstavitelia "Môj pes Killer" zľava Adam Mihál (Marek), Irena Bendová (matka) a scenáristka a režisérka Mira Fornay Foto: TASR/Martin Baumann

Môj pes Killer je druhým filmom režisérky Miry Fornay. Realizáciu a distribúciu snímky finančne podporil Audiovizuálny fond.

Bratislava 21. marca (TASR) - Nový celovečerný film Miry Fornay Môj pes Killer, ktorého svetová premiéra na MFF Rotterdam bola pred pár týždňami korunovaná úspechom (hlavná cena Hivos Tiger Award za najlepší celovečerný film), si môžu diváci pozrieť už aj v slovenských kinách. Po slávnostnej slovenskej premiére na Febiofeste (15. 3.) a popri festivalových projekciách vstupuje dnes film do širokej slovenskej kinodistribúcie.

"Pre mňa je tento film okrem hlavnej témy rasizmu aj o snahe prežiť a niekam patriť. S tým súvisí aj to, ako sú pre nás dôležité istoty, viera - niekedy až bezhlavá, a tiež to, akú veľkú úlohu zohráva v tom všetkom hrdosť a kam môže viesť strach z prípadnej straty spoločenského postavenia," povedala o svojom autorskom filme scenáristka a režisérka Mira Fornay. "Hlavnou hybnou emóciou filmu je hanba, ktorá nenápadne zachvacuje hlavného introvertného hrdinu počas jeho zdanlivo všedného dňa, keď stále na niečo či niekoho čaká. Hanba, ktorá je absurdnou podstatou rasizmu," dodala k autentickému filmu, ktorý do slovenskej aj českej kinematografie prináša akútnu tému rasovej, no nielen rasovej intolerancie. Filmový príbeh pritom neukazuje na konkrétneho vinníka drámy, ktorá sa stáva jeho súčasťou. Vytvára skôr silnú a autentickú atmosféru napätia a tlaku.

Režisérka do filmu obsadila nehercov. Tí pochádzajú priamo z prostredia, v ktorom sa film odohráva. Divákom prináša osobný príbeh jedného mladého hrdinu, ktorý rezonuje celospoločensky a je zrozumiteľný nielen v domácou regióne, ale aj za hranicami.

Môj pes Killer je druhým filmom režisérky Miry Fornay. Realizáciu a distribúciu snímky finančne podporil Audiovizuálny fond.

Mira Fornay debutovala v roku 2009 titulom Líštičky. Ten v svetovej premiére uviedli v sekcii Týždeň medzinárodnej kritiky na MFF Benátky 2009. TASR informovala Ľubica Orechovská zo spoločnosti PubRes.