Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Kultúra

VIDEO: Výstava Mucha, Muchy, Muchovci otvorila festival Jánošíkove dni

V Makovického dome v Žiline 30. júla 2015 sprístupnili výstavu Mucha, muchy, Muchovci..... Výstavu pripravilo Krajské kultúrne stredisko v Žiline a je pozvánkou na MFF Jánošíkove dni, ktoré sa budú konať v Terchovej od piatku do nedele. Na výstave sa tiež prezentuje svojimi prácami František Mucha, ktorý pri otvorení výstavy zahral na heligónke. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Na Jánošíkových dňoch sa počas štyroch festivalových dní predstaví na piatich pódiách vyše 1200 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska a Turecka.

Žilina 30. júla (TASR) – Výstava Mucha, Muchy, Muchovci, na ktorej predstavujú v priestoroch Makovického domu v Žiline František, Alojz a Štefan Muchovci výtvarné diela, drevené plastiky, fotografie a hudobné nástroje, dnes otvorila 53. ročník terchovského medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni.



Podľa kurátora výstavy a zároveň šéfdramaturga Jánošíkových dní Petra Cabadaja ponúka výstava fragment súborného diela bratov Muchovcov. "Svedčí o tom, že v prípade týchto ľudí ide o jedinečné osobnosti, ktoré svojou multižánrovosťou, ale aj odvahou už dávno prekročili hranice rodného teritória. Dnes už patria medzi osvedčené značky našej ľudovej kultúry, ale aj modernej kultúry. Na pozadí multižánrovosti výstavy možno dedukovať silný fenomén silného terchovského rodu, ktorý vytrvalosťou, húževnatosťou, ale aj silnými väzbami na rodinné zázemie, na rodný kraj dokáže presvedčiť i dnešného skeptika, že v podmienkach malej slovenskej dediny sa dá prežiť životný príbeh, ktorý má silné európske konotácie," povedal Cabadaj.

Pripomenul, že dnes je to presne desať rokov, čo terchovskí organizátori otvárajú Jánošíkove dni v Žiline. "Je v tom kus symboliky, pretože Žilina je naším partnerom a sídli tu Krajské kultúrne stredisko, náš dlhoročný osvedčený partner. Zároveň v Makovického dome ponúkajú naši kolegovia taký typ prezentácií alebo výstav, ktoré majú priame súvislosti s Jánošíkovými dňami. Je to dôstojný priestor a zároveň je to už miesto, ktoré sa stalo pre mnohých ľudí dobrou adresou na začiatok Jánošíkových dní," podotkol šéfdramaturg Jánošíkových dní.

"Teraz som zbláznený do nakrúcania videí. Dokumentujem deti, školské podujatia, všímam si, čo sa robí v materskej škôlke, ako nám ľudia starnú. Ideme za nimi, dokumentujeme tú dobu, keď boli oni mladí. Teraz si pokladám za povinnosť hlavne dokumentovať. Ani v tom, čo tu visí na stenách, som nehľadal umenie, ale skôr také poctivé remeslo. A snažil som sa zdokumentovať ľudí, s ktorými som žil, ktorých som obdivoval, ktorých som mal rád a o ktorých som sa aj učil," uviedol najstarší z bratov Muchovcov František.

Z terchovského rodu Muchovcov pochádzajú podľa Cabadaja chýrni folkloristi, muzikanti, speváci, rezbári, výrobcovia hudobných nástrojov, výtvarníci, fotografi, básnici, filmári, speleológovia, kňaz. "Najvýraznejšie sa do širšieho domáceho, ale i medzinárodného povedomia zapísala Ľudová hudba bratov Muchovcov ako pokračovateľka galérie terchovských muzikantských rodov, ktoré zasvätili svoj vrodený talent zachovaniu, rozvíjaniu a propagácii folklórneho umenia. Najväčším medzinárodným úspechom bratov Muchovcov bolo bezpochyby víťazstvo na jubilejnom 50. ročníku renomovaného súťažného festivalu v Llangollene vo Walese v roku 1996 a v tom istom roku získali ocenenie Posol Slovenska," dodal Cabaj.

Na Jánošíkových dňoch sa počas štyroch festivalových dní predstaví na piatich pódiách vyše 1200 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Poľska a Turecka.