Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 23. máj 2024Meniny má Želmíra
< sekcia Kultúra

Múzeum kultúry Čechov na Slovensku predstavuje tváre českej komunity

Ilustračná fotografia. Foto: TERAZ.sk

Výstavu, ktorú pripravilo České centrum Bratislava, môžu návštevníci vidieť v SNM v Martine – Múzeu kultúry Čechov na Slovensku do 28. februára 2023.

Martin 12. decembra (TASR) – Tváre českej krajanskej komunity na Slovensku je názov výstavy, ktorú v pondelok sprístupnili v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Martine - Múzeu kultúry Čechov na Slovensku. Predstaviteľov českých krajanských organizácií prezentuje prostredníctvom fotografií Petra Korčeka. TASR o tom informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM v Martine Milena Kiripolská.

Doplnila, že otvorenie výstavy spojili s prezentáciou publikácie Malá kniha o veľkých krajanoch. "České spolky vznikli po rozdelení Československa, keď sa českí občania žijúci na Slovensku stali národnostnou menšinou. V roku 1993 založili Český spolok na Slovensku. V súčasnosti má niekoľko samostatných regionálnych organizácií, ktoré združujú príslušníkov českej komunity po celom Slovensku," uviedla Kiripolská.

"Organizujú kultúrne a vzdelávacie podujatia – výstavy, koncerty, prednášky, tábory a tvorivé dielne pre deti. Vydávajú časopis, spravujú webové stránky a starajú sa o zachovanie českého jazyka, povedomia príslušnosti k českému etniku a historického odkazu dejín," priblížila.

Portréty Petra Korčeka podľa nej ukazujú osobnosti, ktoré bez väčšej publicity neúnavne pripravujú rôznorodé podujatia a budujú vzťah k rodnej kultúre a jazyku. "Volia aktivity a umelecké žánre tak, aby predstavili to najlepšie, čo vytvárajú členovia ich komunity, alebo sprostredkovávajú vystúpenia hostí z Českej republiky," dodala Kiripolská.

Výstavu, ktorú pripravilo České centrum Bratislava, môžu návštevníci vidieť v SNM v Martine – Múzeu kultúry Čechov na Slovensku do 28. februára 2023.