Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Kultúra

Múzeum Svätý Anton realizovalo v minulom roku viacero investícií

Na snímke kaštieľ vo Svätom Antone. Foto: TASR/Jana Vodnáková

Múzeum inštalovalo kamerový systém a protipožiarne zariadenia. V roku 2016 pokračovali v oprave striech, a to konkrétne na južnom krídle kaštieľa. V tomto roku je naplánovaná aj obnova mostíkov.

Svätý Anton 28. apríla (TASR) - Vďaka kapitálovému transferu z ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka sa Múzeu vo Svätom Antone podarilo v minulom roku zrealizovať niekoľko investícií. Ako pre TASR priblížil riaditeľ múzea Marián Číž, pre návštevníkov vynovili sociálne zariadenia a pokračovali aj v oprave strechy.

"V roku 2016 sa nám podarilo vďaka kapitálovému transferu opraviť verejné WC, čo je veľmi dôležité. Chceme, aby sa počet návštevníkov neustále zvyšoval a je dôležité, aký majú dojem," podotkol.

Múzeum tiež pokračovalo v opatreniach ohľadne ochrany objektu, inštalovalo kamerový systém a protipožiarne zariadenia. V roku 2016 pokračovali v oprave striech, a to konkrétne na južnom krídle kaštieľa. V tomto roku je naplánovaná rekonštrukcia mostíkov a akvaduktov v priľahlom parku.

Pozitívne sa v minulom roku podľa riaditeľa vyvíjala aj návštevnosť. Do múzea prišlo približne o 2300 ľudí viac ako v roku 2015.

V bohatom kalendári podujatí nechýbalo podľa Číža ani množstvo medzinárodných podujatí. "Naši pôvodní majitelia Coburgovci spájajú celý svet. Zaujímavá spolupráca nastala s brazílskou ambasádou v Bratislave," priblížil s tým, že išlo o kópie vedút významných európskych miest, ktoré boli vystavené napríklad aj počas letnej olympiády v brazílskom Riu de Janeiro.

Významná bola podľa Číža aj prezentácia poľovníckych múzejníkov na celoštátnej poľovníckej výstave v Nitre, ktorá sa koná raz za päť rokov.