Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Muzikál Dracula oslávi 20 rokov aj na Slovensku

Na snímke zľava herci Daniel Hůlka, Kamila Nývltová a producent predstavenia Dracula Odřich Lichtenberg počas tlačovej konferencie o predstaveniach českého muzikálu Dracula na Slovensku v roku 2015, 16. decembra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Pod názvom Dracula 20 rokov sa v obnovenej premiére predstaví 21. februára v pardubickej ČEZ aréne, divadelnú premiéru absolvuje 28. februára v pražskom Hudobnom divadle Karlín.

Bratislava 16. decembra (TASR) – Najúspešnejší pôvodný český muzikál Dracula sa budúci rok vracia na divadelné pódiá a do športových hál v Česku aj na Slovensku, aby oslávil 20 rokov od prvej premiéry. Pod názvom Dracula 20 rokov sa v obnovenej premiére predstaví 21. februára v pardubickej ČEZ aréne, divadelnú premiéru absolvuje 28. februára v pražskom Hudobnom divadle Karlín.

V troch exkluzívnych predstaveniach ho uvidia aj slovenskí diváci. Prvé open-air predstavenie sa uskutoční 20. júna v kameňolome Pezinok. Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave privíta tento úspešný muzikál 20. novembra, potom sa presťahuje do Košíc, aby sa východniarom predstavil 24. novembra. Trojicu predstavení na Slovensko prináša Silvi Production.

Vynovené spracovanie režíroval Filip Renč, scénu vytvoril architekt Daniel Dvořák, ktorý navrhoval scénu aj k pôvodnej verzii. Na oboch zimných štadiónoch budú predstavenia realizované so živou kapelou, hlavné postavy budú hrať Daniel Hůlka (Dracula), Leona Machálková (Lorraine), Kamila Nývltová (Adriana) Tomáš Trapl (Šašek, sluha, profesor) a Josef Vágner (Steven).

Mystická postava grófa Draculu autorskej trojice Karel Svoboda, Zdeněk Borovec a Richard Hes prechádza viacerými storočiami. Túžba po moci zničí jeho pozemské bytie a prekliatie z neho urobí po krvi túžiaceho vampíra. Miluje svoju ženu Adrianu, ktorá zomiera pri pôrode aj s ich dieťaťom. Je nešťastný, chce sa zabiť, ale prekliatie mu to nedovolí. Z krvilačného grófa sa postupne stáva sarkastický filozof. Všetko sa však zmení príchodom vzdialenej príbuznej Lorraine, ktorá okamžite podľahne jeho charizme. Stretnutie je osudné, Dracula ovládne svoju túžbu po krvi a zamiluje sa do nej.

Daniel Hůlka v postave Draculu absolvoval všetky hracie obdobia. Draculu hral 1100-krát. „Každý interpret by bol vďačný, keby mal takú úlohu, ktorá by niekoho zaujímala, ako ju hrá tisícsto krát,“ uviedol Hůlka pre TASR. Postava Draculu mu dokonca vyniesla zlatého slávika za rok 1998. „Jednak Dracula a jednak platňa, ktorú som potom s Karlom Svobodom nahral.“

Trojica autorov aj režisér Jozef Bednárik sa budú na predstavenia v budúcom roku pozerať už z muzikantského neba. „Najlepší odkaz im pošleme tým, že predstavenia dobre zahráme. To, že nám tu chýbajú, je jasné, pretože tak Karel Svoboda, ako aj Zdeněk Borovec, Béďo a Richard Hes alebo Ľubo Fritz sú ľudia, ktorí sú nenahraditeľní. Ostáva iba neutíchajúca ľútosť z toho, že tu už nie sú,“ dodal Hůlka.

Muzikál Dracula mal premiéru 13. októbra 1995 v pražskom Kongresovom centre, jeho režisérom bol Jozef Bednárik. V rokoch 1995 až 1998 ho videlo viac ako 1,200 milióna divákov. Na javisko sa vrátil v roku 2003, tretíkrát sa potom hral od 5. februára 2009 do 28. mája 2011 v pražskom Divadle Hybernia.