Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Kultúra

Muzikál Hair mal premiéru na Broadwayi pred 45 rokmi

Na snímke Ján Jackuliak (vľavo) a Soňa Norisová (vpravo) v slovenskom prevedení muzikálu Vlasy na Novej scéne. FOTO TASR/Mária Ďurčeková

Počas prvých štyroch rokov malo predstavenie 1742 repríz.

New York/Bratislava 28. apríla (TASR) - Premiéra kultového muzikálu Hair (Vlasy) na Broadwayi v americkom New Yorku sa uskutočnila pred 45 rokmi 29. apríla 1968.

"Američan z Washingtonu (James Rado) a Američan z Pittsburghu (Gerome Ragni) sa stretli v New York City a tímovo sa pustili do práce na scenári muzikálu Hair. K dvojici sa pripojil ďalší chlapík, (Galt Macdermot) - tentoraz z kanadského Montrealu - a zložil hudbu", vracia sa jeden zo žijúcich autorov James Rado na oficiálnej stránke Hair k zrodu kultového muzikálu nastupujúcej nespokojnej generácie 60. rokov 20. storočia v USA.

Novinárska verzia vzniku Hair spomína dvoch neúspešných nezamestnaných hercov Jamesa Rada a Gerome Ragniho, ktorí sa neodbytne zaoberali myšlienkou, ako sa presadiť na Broadwayi. Pohybovali sa denne v newyorskej štvrti East Village, dobre poznali život mladej frustrovanej generácie dlhovlasých hipisákov s drogou a zasklenými pohľadmi. Javisko broadwayského divadla chceli šokovať atmosférou revolty bohémov a hippies, detí kvetov.

Fakty sa stretávajú v roku 1967, keď po troch rokoch tvorby prezentovali mladí muži z núdze svoj muzikál mimo Broadwaya v divadle Shakespeare Festival Public Theater. Nepodarilo sa im totiž získať vyhlásených broadwayských producentov. Aj keď muzikál prekračoval dovtedajšie konvencie - svojou zdanlivou bezdejovosťou, slangom, frivolnosťou, dynamickou choreografiou, úspornými kostýmami a predovšetkým rockovým rytmom - publikum ho prijalo vlažne.

Muzikál sfilmoval aj Miloš Forman

Po 49 reprízach ho autori v prepracovanej verzii prezentovali na diskotéke v Cheetah, čím sa aspoň zemepisne dostali na Broadway. Ale tu už zavetrili producenti stopu úspechu a Michael Butler ponúkol autorom tri mesiace na prerobenie predstavenia do priestorov veľkej scény broadwayského divadla Biltmore Theatre.

Skutočné Vlasy mali na Broadwayi premiéru 29. apríla 1968. Producent Michael Butler trval na autenticite obsadenia. Hercov hľadal na ulici aj v típí hipisáckych komunít. Svojich vyvolencov potom trpezlivo presviedčal, že nie je policajt a nechce ich zadržať, ale zamestnať.

Miloš Forman
FOTO TASR/AP
Tentoraz sa úspech dostavil okamžite. Za necelé nasledujúce štyri roky dosiahlo predstavenie 1742 repríz. Príbeh komunity kvetinovej mládeže, ktorá hľadá lásku, šťastie a mier, prinášajúce harmóniu, odsudzuje vojnu vo Vietname a materiálny spôsob života, oslovil revoltujúcu mládež.

Český emigrant v USA Miloš Forman sfilmoval muzikál v roku 1979. Bratislavská Nová scéna šírila "kvetinové posolstvo" v rokoch 2003-2005 v hlavnej úlohe Bergera sa predstavili Viliam Csontos alebo Ján Jackuliak.