Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Kultúra

Muzikálových fanúšikov poteší v septembri Matúš Čák Trenčiansky

Do Bratislavy prichádza nový muzikál Matúš Čák Trenčiansky Foto: NK FACTORY/Matúš Čák Trenčiansky

Muzikálový príbeh šľachtica, ktorý spracoval dve tretiny slovenského územia, vlastnil 14 žúp, 50 hradov a 500 dedín, vzniká pod taktovkou divadelného režiséra Petra Weincillera.

Bratislava 15. augusta (TASR) - Matúš Čák Trenčiansky je názov pripravovaného muzikálu, ktorého premiéra bude v Bratislave v septembri. Hudbu a námet muzikálu o legendárnej postave slovenskej histórie zo 14. storočia napísal Ľubo Horňák, autorom scenára je Jakub Nvota. V novom muzikálovom počine si zahrajú Peter Kočiš, Martin Harich, Jirka Zonyga, Petra Maxinová či Lera Rakárová, ktorí už skúšajú pod vedením režiséra Petra Weincillera. Príbeh o pánovi Váhu a Tatier, "plný radosti, nenávisti, zlosti, smútku a lásky", bude mať premiéru 21. septembra v Teatre Wüstenrot v bratislavskom Istropolise.
Do Bratislavy prichádza nový muzikál Matúš Čák Trenčiansky. Na snímke Martin Harich
Foto: NK FACTORY/Matúš Čák Trenčiansky

Prvý námet muzikálu vznikol v roku 2008 od autorov Ľuba Horňáka a Doda Gombára. Projekt sa realizoval ako rocková opera a premiéru mal v roku 2008 v Piešťanoch a neskôr v Bratislave. "V roku 2011 som tento projekt zobral do Košíc, upravil sa príbeh, ktorý napísal Jakub Nvota, zmenila sa abstrakcia na reálny príbeh. Ľubo Horňák dotvoril ďalšiu hudbu, Jakub Nvota dopísal ďalšie scény príbehu, Marián Brezáni dopísal texty piesní. Až tu vznikol plnohodnotný muzikál, ktorým sa chceme predstaviť bratislavskému publiku," komentoval prípravy Vladimír Tamaškovič, producent divadla Cassia, ktoré produkuje muzikál.
Do Bratislavy prichádza nový muzikál Matúš Čák Trenčiansky. Na snímke LeRa
Foto: NK FACTORY/Matúš Čák Trenčiansky

Muzikálový príbeh šľachtica, ktorý spracoval dve tretiny slovenského územia, vlastnil 14 žúp, 50 hradov a 500 dedín, vzniká pod taktovkou divadelného režiséra Petra Weincillera. "Teším sa na toto predstavenie, pretože máme výborných hercov a spevákov. Vidím, že majú naozaj radosť, že ich tá hudba baví a verím, že sa nám naozaj podarí vytvoriť spoločne vynikajúce dielo," hovorí režisér a na margo protagonistov dodáva: "Talentovanému spevákovi Martinovi Harichovi sedí postava mladého roztopašného kráľa. Výborná je spolupráca s Petrou Maxinovou, ktorá má nádhernú farbu hlasu a dá tomu výbornú emóciu."
Do Bratislavy prichádza nový muzikál Matúš Čák Trenčiansky. Na snímke Petra Maxinová
Foto: NK FACTORY/Matúš Čák Trenčiansky

Petru Maxinovú mohli diváci vidieť v hlavných ženských rolách muzikálov Krysař v divadle Kalich Praha, na bratislavskej Novej scéne alebo v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Objavil ju Jozef Bednárik, keď mala 15 rokov. V muzikáli Matúš Čák Trenčiansky si ďalej zahrajú a zaspievajú Milan Šimek, Otto Kollmann, Peter Pavlík a iní.

TASR informovala za tvorcov pripravovaného titulu Nora Krchňáková.