Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Muzikál Na skle maľované mal premiéru pred 40 rokmi

Z predstavenia na Skle maľované Foto: Teraz.sk/Zdenko Hanout

Legenda o Jánošíkovi, odvážnom zbojníkovi, ktorý bohatým bral a chudobným dával, je v regióne pod Tatrami živá už takmer tri storočia.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Činohra Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave uviedla pred 40 rokmi 19. októbra 1974 premiéru slávneho muzikálu poľských autorov Katarzyny Gärtnerovej a Ernesta Brylla Na skle maľované. Inscenácia, ktorú naštudovali režisér Karol L. Zachar, dramaturg Anton Kret a choreograf Štefan Nosáľ, sa počtom repríz (648) stala najúspešnejším titulom Činohry SND v Bratislave.

Legenda o Jánošíkovi, odvážnom zbojníkovi, ktorý "bohatým bral a chudobným dával", je v regióne pod Tatrami živá už takmer tri storočia. Ľudová fantázia ho obdarila nadľudskou silou, mimoriadnou rozvahou a odvážnymi činmi. Jeho osud sa stal obľúbeným námetom slovesného, hudobného a výtvarného ľudového umenia nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách.

V Poľsku stvárnili Jánošíkov život básnik Ernest Bryll a hudobná skladateľka Katarzyna Gärtnerová v spevohre (muzikáli) Na skle maľované. Svetovú premiéru mala v poľskej Varšave v roku 1970 - inscenácia dosiahla takmer 600 repríz. Autori vytvorili dielo plné básnickej fantázie a využili pritom prvky ľudového divadla. Postavy sú vykreslené s humorným a miestami až s ironickým nadhľadom. Spevohra je odľahčená vtipnými scénkami typu "zbojníci kontra žandári", použitím symbolických postáv ľudových hier - Anjel, Čert, Smrť a najmä chytľavými pesničkami. Preto táto "hra so spevmi" mala taký divácky úspech.

V slovenskej premiére muzikálu v roku 1974 obsadil režisér Zachar do úlohy tancujúceho a spievajúceho Jánošíka Michala Dočolomanského. Na jednoduchej scéne s obrovskou textilnou šmykľavkou, na ktorej Michal Dočolomanský skákal saltá, sa predviedli aj ďalší špičkoví slovenskí herci - k nezabudnuteľným postavám patrí veliteľ žandárov v podaní Juraja Slezáčka, Čert, do kostýmu ktorého sa roky obliekal Oldo Hlaváček, Elo Romančík ako Dodávač či Smrť a Anjel v podaní Sone Valentovej a Emílie Vášáryovej. V muzikáli vystúpili aj ďalší vynikajúci herci, napríklad Božidara Turzonovová, Anton Mrvečka, Vladimír Durdík a i.

Na skle maľované neskôr s úspechom inscenovalo Divadlo Jonáša Záborského v Prešove, Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene, žilinské Mestské divadlo a bratislavská Nová scéna.