Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Kultúra

Muzikanti žalujú Paramount, lebo hudbu k filmu nahral na Slovensku

Na archívnej snímke z júla 1970 Mario Puzo stojíí pred Paramount Pictures Studio v Los Angeles. Foto: TASR/AP

V žalobe sa tvrdí, že filmové štúdio porušilo podmienky kolektívnej zmluvy, na základe ktorej musí byť hudba k filmom, produkovaným v USA alebo Kanade, nahratá v týchto krajinách.

Los Angeles 10. júna (TASR) - Združenie hudobníkov z USA a Kanady (AFM) zažalovalo filmovú spoločnosť Paramount Pictures za údajné porušenie zmluvy, pretože hudbu k nadchádzajúcemu filmu herečky Renée Zellweger dala nahrať na Slovensku, v Bratislave.

Žaloba bola podaná v pondelok 8. júna na federálnom súde v kalifornskom Los Angeles a týka sa filmu "Same Kind of Different as Me", informovala v utorok webová stránka amerického týždenníka Variety.

V žalobe sa tvrdí, že filmové štúdio porušilo podmienky kolektívnej zmluvy dohodnutej s hudobníkmi, na základe ktorej musí byť hudba k filmom spoločnosti Paramount Pictures, produkovaným v USA alebo Kanade, nahratá v týchto dvoch krajinách.

Je to už druhá takáto žaloba, ktorú podalo AFM za posledné dva mesiace. Združenie zažalovalo 27. apríla filmové spoločnosti Warner Bros., MGM a Paramount za údajné porušenie kolektívnej zmluvy, keď hudbu k viacerým ďalším filmom dali nahrať mimo USA a Kanady.

Šéf AFM (American Federation of Musicians) Ray Hair vyhlásil, že "táto totálna neúcta k hudobníkom je hanebná. Nie je to nič iné ako chamtivosť korporácií."

Film "Same Kind of Different as Me" režíruje Michael Carney, hlavné postavy stvárňujú Renée Zellweger, Greg Kinnear a Jon Voight. Do kín sa má snímka dostať na budúci rok v apríli. Vychádza z rovnomenného románu. Nakrúcali ju v meste Jackson a jeho okolí (v americkom štáte Mississippi), ale hudbu nahrali minulý mesiac v Bratislave na Slovensku, informovala webová stránka časopisu Variety.